П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНа 50% менше: в Україні суттєво урізали розмір допомоги по безробіттю

На 50% менше: в Україні суттєво урізали розмір допомоги по безробіттю

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців залишилися без роботи і, здавалося б, допомогу можна було б отримати, ставши на облік до Центру зайнятості, але й тут з 2023 року почали діяти нововведення, які передбачають зменшення допомоги з безробіття.

Безробітним призначатимуть уже значно меншу допомогу.

Це регламентується змінами до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», ухваленими Верховною Радою ще у вересні минулого року та підписаним президентом Володимиром Зеленським.

І дія цих нових правових норм триватиме протягом усього воєнного стану.

Зокрема, навіть за великого стажу та високої офіційної зарплати на попередньому робочому місці, такі громадяни вже не зможуть розраховувати, як це було ще минулого року, на держдопомогу в 150% від розміру мінімальної заробітної плати по країні.

Відтепер під час воєнного стану максимальний (граничний) розмір допомоги з безробіття не може перевищувати розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня календарного року. 6700 гривень – стільки зараз вона законодавчо складає. Отже, такий тепер і максимальний розмір виплат із безробіття — замість 9750 грн, як було 2022 року.

Торкнулися зміни та мінімальної допомоги з безробіття. 2023-го вона становить 1000 гривень, а не 1800, як було роком раніше.

Мінімальний розмір допомоги зможуть отримувати застраховані особи, які протягом 12 місяців перед реєстрацією у центрі зайнятості мають страховий стаж менше ніж сім місяців.

Водночас, тривалість виплати допомоги безробітним не може перевищувати 90 календарних днів, а для громадян передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу) – 360 календарних днів.

Виплати починають надходити на картку заявника з першого дня, коли за ним визнано статус безробітного.

Джерело: Сільські Вісті

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні