Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниСильні землетруси можуть статися і в Україні: сейсмолог назвав міста, які в...

Сильні землетруси можуть статися і в Україні: сейсмолог назвав міста, які в небезпеці

Этот материал также доступен на русском языке
6 лютого на кордоні Туреччини і Сирії, в провінції Газіантеп, стався землетрус - один з найпотужніших за останні 100 років. Також протягом учорашнього дня у Туреччині відбулася серія потужних підземних поштовхів. Кількість жертв зростає. Поки що відомо про понад 4000 загиблих.

Сейсмологи б’ють на сполох. В Україні теж можуть статися сильні землетруси і це стосується насамперед Києва та Криму. Землетруси у Туреччині виникли у сейсмоактивному поясі, до якого належить і Україна.

Про це журналісту розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

«Безумовно, можливо (сильний землетрус у Києві — ред.), все залежить від того, про який землетрус ми говоримо. Зокрема, ці землетруси з багаттями у зоні Вранча, з джерелами у зоні Вранча, розташованої на території Румунії. Від цих землетрусів сейсмічні хвилі підходять і викликають поштовхи і в Києві, і в Москві, і в Санкт-Петербурзі. Люди пам’ятають сильні землетруси в зоні Вранча у 1977, 1986 та 1990 роках. Пам’ятають, як у Києві з високих будинків жителі вибігали надвір, бо боялися, що їхні будинки можуть зруйнуватися”, – розповів Кендзера.

Також він зазначив, що сильні землетруси можуть статися у Криму, який має власні сейсмоактивні зони, зокрема, південне узбережжя.

“Там 1927 року стався такий сильний землетрус, який фактично все узбережжя зруйнував”, – сказав Кендзера.

Кендзера додав, що землетрус у Туреччині стався у сейсмоактивному поясі, до якого належить і Україна.

“Просто землетруси сталися на південно-західній околиці цього поясу, а ми лежимо на північно-східній частині”, – зазначив Кендзера.

Також сейсмолог розповів, як діяти людям за сильного землетрусу.

“Все залежить від того, де ви знаходитесь, якщо ви перебуваєте в сучасному будинку, який є сейсмостійким, тоді вам не потрібно нікуди виходити.

Якщо йдеться про панельні будинки, які можуть скластися, як це показали турецькі умови, то в такому разі з нижніх поверхів можна встигнути втекти, якщо йдеться про високі поверхи, то навряд чи людина встигне за одну хвилину зібратися і вибігти. Хоча намагатись зробити це потрібно. Людина може загинути або травмуватися не тільки тоді, коли весь будинок руйнується, а й коли необачно ставлять важкі речі на шафу, які починають падати та травмувати», – зазначив Кендзера.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про землетрус у Туреччині.

Джерело: unn

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні