Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНардепи пропонують примусово вилучати земельні ділянки – підготовлено законопроект

Нардепи пропонують примусово вилучати земельні ділянки – підготовлено законопроект

Этот материал также доступен на русском языке
Народні депутати підготували законопроект №8225, в якому пропонується встановити, що на період дії воєнного стану та протягом 10 років з дня припинення або скасування, відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, розміщених для будівництва/реконструкції об'єктів критичної інфраструктури, здійснюється без рішення суду.

Проект Закону спрямований на спрощення процедури примусового вилучення, відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, за мотивами суспільної необхідності для будівництва або реконструкції об’єктів критичної інфраструктури І та ІІ категорії критичності період дії воєнного стану та протягом 10 років з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або в окремій місцевості.

Нардепи пропонують тимчасово дозволити примусово вилучати земельні ділянки для будівництва/реконструкції об’єктів критичної інфраструктури за рішенням уряду та без рішення суду.

Відчужувати земельні ділянки, якщо законопроект буде прийнято та підписано президентом будуть:

– без рішення суду;

– без згоди землевласників, землекористувачів, органів місцевого самоврядування;

– без відшкодування втрат лісогосподарського виробництва та збитків землекористувачам;

– з виплатою грошової компенсації власникам за вилучення земельних ділянок приватної власності та об’єктів нерухомого майна, що перебувають на ній.

Рішення про вилучення земельної ділянки для будівництва або реконструкції об’єкта критичної інфраструктури приймає Кабінет Міністрів за поданням органу влади, відповідального за відповідний сектор критичної інфраструктури.

Але варто зазначити, що примусово вилучена з постійного користування або примусово відчужена земельна ділянка не може бути передана у користування або у власність фізичній чи юридичній особі для цілей, не пов’язаних із забезпеченням будівництва або реконструкцією об’єктів критичної інфраструктури І та ІІ категорії критичності.

Джерело: СУД

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні