П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниСім'ям з дітьми збільшили виплати у три рази: хто зможе отримувати по...

Сім’ям з дітьми збільшили виплати у три рази: хто зможе отримувати по 6700 гривень щомісяця

Этот материал также доступен на русском языке
Українські сім'ї можуть офіційно наймати няню для своїх дітей до трьох років та отримувати від держави компенсацію за ці витрати.

Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики. Йдеться про громадян з дітьми молодше трьох років, які мають право на “муніципальну няню”.

Хто може отримати компенсацію?

Постанова уряду №1474 від 30 грудня 2022 р. передбачає, що компенсацію послуги Муніципальна няня можна отримати у разі:

  1. догляду за дитиною з інвалідністю;
  2. якщо один із батьків або опікунів має інвалідність І або ІІ групи.

Крім того, протягом січня 2023 року батьки чи опікуни мають підтвердити своє право на таке відшкодування. Для цього необхідно подати відповідні документи до структурних підрозділів із соцзахисту. Раніше українці отримували за цією програмою 2282 гривні. Водночас з початку 2023 року сума соціальної виплати зросла до 6 700 гривень. Тобто фактично це розмір мінімальної заробітної плати. Муніципальною нянею може стати родич дитини. Наприклад, батько з інвалідністю першої чи другої групи. Відшкодування на оплату послуг муніципальної няньки відбувається щомісяця: щомісяця українці за цією програмою отримають 6700 гривень.

Які документи потрібні для оформлення послуги?

Заявку на отримання соціальної допомоги можна подати онлайн на офіційному порталі Міністерства соціальної політики. Для цього потрібно заповнити такі анкети:

  • електронна заява про надання компенсації послуги “Муніципальна няня”;
  • електронна заява про перерахування коштів для компенсації послуги “Муніципальна няня” із зазначенням рахунку в установі банку;
  • сканована копія договору між одержувачем послуги “Муніципальна няня” та муніципальною нянею;
  • відомості, що підтверджують витрати на оплату муніципальної няні послуги “Муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунку) в електронній формі.

До заяви необхідно додати такі документи:

  • відомості про свідоцтво про народження дитини (серія, номер, дата видачі, прізвище, ім’я, по батькові дитини, прізвище, ім’я, по батькові батьків);
  • сканована копія документа, що засвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);
  • сканована копія рішення місцевого органу виконавчої влади або суду про встановлення опіки (при здійсненні опіки над дитиною).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що ООН відновила виплати для українців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні