Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі в Україні на вівторок, 17 січня

Магнітні бурі в Україні на вівторок, 17 січня

Этот материал также доступен на русском языке
Чи очікуються цього дня геомагнітні бурі? Як можна виміряти силу магнітної бурі?

У вівторок, 17 січня, суттєвих магнітних бур не очікується.

Протягом останніх 24 годин сонячна активність була на помірному рівні. За останню добу на Сонці сталися три спалахи класу С та один спалах класу М4,89.

Сонячні спалахи M-класу є середніми з великих спалахів. Спалах М4,89 може викликати помірний рівень радіоперешкод на денній стороні Землі. Можливий сонячний радіаційний шторм.

Очікується, що у вівторок геомагнітне поле буде спокійним. Сонячна активність, ймовірно, буде помірною з невеликою ймовірністю спалаху X-класу.

Сонячна активність на 17 січня:

Імовірність малого геомагнітного шторму – 1%
Імовірність великого геомагнітного шторму – 1%
Імовірність спалаху на Сонці М-класу – 55%
Імовірність спалаху на Сонці Х-класу – 15%
Кількість сонячних плям – 98.

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров’я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори ризику інфарктів та інсультів у дні, що передують цим типам сонячних явищ.

Чи можна виміряти силу магнітної бурі

Інтенсивність магнітних бур вимірюється з допомогою спеціальних індексів. Вчені користуються переважно Dst: він розраховується з урахуванням показників магнітометрів із кількох станцій, розташованих на магнітному екваторі Землі. Дані оновлюються щогодини. У спокійній обстановці Dst коливається від -20 до 20 нанотесла. Бурою вважається ситуація, коли він опускається нижче -50 нанотесла.

Найпотужніша зафіксована магнітна буря оцінюється в −1 760 нТл за Dst. Це відносно небагато. Наприклад, щоб змусити жабу левітувати, потрібно близько 16 тесла, тобто 16*10⁹, або 16 000 000 000 нанотесла.

Для звичайних людей більш зрозумілим є індекс G, який оцінює магнітні бурі з точки зору їх небезпеки. Виділяється п’ять рівнів.

  • G1 – незначні магнітні бурі. Відбуваються близько 1 700 разів за сонячний цикл. Можуть провокувати слабкі коливання електромережі, трохи впливати на роботу супутників, спричиняють полярні сяйва.
  • G2 – помірні. Приблизно 660 разів за цикл. Іноді призводять до перепадів напруги та пошкодження трансформаторів у північних широтах, вносять корективи у рух космічних апаратів. Через такі бурі полярні сяйва виникають далі від полюсів.
  • G3 – сильні. Близько 200 за цикл. Через такі збурення може знадобитися коригування напруги в енергосистемах. Також іноді відбуваються помилкові спрацьовування запобіжників, виникають перебої у супутниковій навігації та радіозв’язку. Полярні сяйва видно ще ближче до екватора.
  • G4 – важкі. Порядку 100 за цикл. Поширені проблеми з контролем напруги та помилкові спрацьовування захисних пристроїв. Такі бурі можуть створювати електричні струми в трубопроводах, погіршувати радіозв’язок та супутникову навігацію. Іноді спостерігаються полярні сяйва лише на рівні Краснодарського краю.
  • G5 – екстремально сильні. Близько 4 за цикл. Чи здатні призвести до масштабних проблем з енергомережею (деякі системи повністю відмовляють або відключаються), серйозних неполадок у роботі супутників. Можуть утворити сильні струми в трубопроводах, кілька днів позбавити радіозв’язку. Полярні сяйва можливі у субтропічних областях, наприклад у Каїрі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні