Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія15 січня – Сильвестрів день: що не можна робити цього дня, аби...

15 січня – Сильвестрів день: що не можна робити цього дня, аби не відлякати щастя

Этот материал также доступен на русском языке
15 січня православна церква вшановує пам'ять Римського єпископа Сильвестра I.

Сильвестр народився у Римі, його батьки були християнами. Під час гонінь на християн святий зазнавав репресій за те, що займався похованням убитих мучеників. Існує легенда, що Сильвестр зміг навернути до християнства імператора Костянтина, який був язичником. Імператор проводив гоніння на християн і захворів на проказу. Тоді він попрямував до Сильвестра і попросив зцілення: святитель хрестив Костянтина, після чого той одужав.

Паралельно з церковними традиціями, існували народні звичаї на Сильвестрів день. У народі святого вважали покровителем свійської птиці, а тому Сильвестрів день називали ще Курячим святом. Цього дня, якщо був несильний мороз, чистили курники, розкладали свіжу підстилку, лагодили сідали. Щоб уберегти свійську птицю від мора, в курятнику підвішували оберег — «курячого бога» або Сильвестрів камінь (камінь з отвором).

Також цього дня вшановують пам’ять Серафима Саровського, церква згадує його двічі на рік: 15 січня та 1 серпня. Святий зцілював хворих не тільки словами, а й любов’ю. До кожного відвідувача він звертався: радість моя. За життя Серафима поважали, а після смерті його шанування стало особливим. Очевидці неодноразово розповідали, що на його могилі відбуваються дива. У 1903 р. його зарахували до лику святих.

Погодні прикмети у день Сильвестра

  • Багато снігу на Сильвестра — багато хліба.
  • Місяць яскравий — до ясної погоди, а блідий, покритий туманом — до снігу.
  • Припиниться до вечора сніг — погода покращиться.
  • Якщо до вечора снігопад не припиняється, а небо не прояснилося, то наступного дня падатиме сніг.
  • З’являються навколо сонця або місяця райдужні кола — найближчої доби погода погіршиться.
  • Якщо кури рано заснули, то незабаром прийдуть холоди.
  • Якщо півні починають співати в ранні години — очікуються відлиги.
  • Сині вечірні хмари у цей день віщують зміну погоди.
  • Сорока ховається під дах – до снігу.
  • Роги місяця на небі яскраві та гострі — до вітру, круті — до морозу, пологі — до негоди.
  • Якщо гуси та качки купаються в снігу, найближчими днями потеплішає.

Що не можна робити 15 січня

В жодному разі 15 січня не можна готувати страви з курки, інакше щастя просто упорхне. Згідно з повір’ями, готувати вечерю сьогодні повинен чоловік, жінку допускати до таких справ увечері не можна, інакше свійський птах може захворіти. Як і в будь-яке інше церковне свято, 15 січня заборонено сваритися та поганословити.

Що можна робити 15 січня

Сьогодні особливу увагу варто приділяти домашній птиці. За старих часів люди обкурювали курники травами, щоб відлякати нечисть. Чистили приміщення, годували тварин. Також прийнято було робити карамельних “півників” та пригощати ними дітей. 15 січня господині мили вікна та двері освяченою водою, розбавляючи її зі звичайною – захищали своє житло від ворогів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні