Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомуналка під час війни: хто може не платити абонплату за доставку газу

Комуналка під час війни: хто може не платити абонплату за доставку газу

Этот материал также доступен на русском языке
Тимчасова та регулярна оплата рахунків сьогодні є запорукою стабільної роботи економіки країни, а також підтримкою газовиків, які повноцінно надають послуги навіть в умовах війни. Але є один платіж, який можна виключити із обов'язкових. І це оплата за доставку газу.

Під час війни платежі за розподіл газу не є обов’язковими у таких випадках:

  1. Якщо облгази не можуть повноцінно забезпечувати доступ до газорозподільної системи в цілодобовому режимі через пошкодження інфраструктури під час бойових дій.
  2. Якщо у споживачів пошкоджено внутрішньобудинкову систему газопостачання або об’єкт газоспоживання. У такому разі буде здійснено перерахунок на основі даних від технічних та аварійних служб, які обстежили пошкоджені об’єкти та складали відповідні акти.

Якщо ви не користувалися газом, все одно платитимете

Для споживачів із нульовим споживанням, а також для тих, хто користувався газом менше 9 місяців, НКРЕКП запровадила мінімальний платіж за доставку газу. Він розраховується виходячи з чинних норм споживання газу та залежить від наявних у споживача газових приладів.

Так, якщо споживач користується лише газовою плитою, його замовлена потужність встановлена лише на рівні 39 кубометрів на рік.

Для споживачів, які мають газову плиту та колонку, мінімальна замовлена потужність складає 126 кубометрів.

Для тих, хто використовує газовий котел для опалення – 314 кубічних метрів.

Мінімальна плата за доставку газу встановлена і у випадку, якщо труби газопостачання опломбовані.

Відповідно до законодавства, навіть якщо споживач не користувався газом протягом року, але підключений до труби, він все одно має сплатити послугу з розподілу газу. Щоб не платити, трубу має бути відрізано, пошкоджено через воєнні дії, а такий факт — зафіксовано в документах. Без оформлення відповідних документів не платити за доставку газу не вдасться.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як змінилися тарифи на доставку газу 2023 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні