Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнцям прийдуть платіжки з новими сумами: скільки доведеться платити за доставку газу

Українцям прийдуть платіжки з новими сумами: скільки доведеться платити за доставку газу

Этот материал также доступен на русском языке
Із оплатою за спожитий газ усе просто. Скільки витратили, стільки й заплатили. А вартість доставки або абонплата, як її ще називають, рахується інакше і змінюється щорічно з січня. Якою буде сума оплати цього року та як її розрахувати – відповіді на ці та інші питання у нашому матеріалі.

Від чого залежить плата за доставку газу?

Плата за доставку газу (абонплата) розраховується індивідуально для кожного домогосподарства на основі тарифів облгазів, що відрізняються в різних регіонах. Тарифи облгазів зараз не змінюються. Але щомісячна абонплата традиційно з початку року буде перерахована для кожного домогосподарства. Сума абонплати розраховується індивідуально – виходячи з обсягів газу, спожитого за попередній газовий рік, тобто з 1 жовтня 2021 року до 30 вересня. 2022 року. Якщо у цьому періоді сім’я витратила газу менше, ніж у попередньому газовому сезоні, то й платити за доставку (розподіл) газу вона буде меншою. Відповідно, за більшого споживання газу абонплата теж буде більшою.

Як розрахувати абонплату?

Щоб самостійно розрахувати абонплату, необхідно знати тариф облгазу за розподіл газу та ваш обсяг споживання газу за минулий газовий рік. Тарифи, як правило, є на сайті постачальника послуги або вказані у платіжці. Індивідуальний обсяг споживання газу можна знайти в особистому кабінеті або також у платіжці.

Розраховується абонплата за доставку газу так: сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф за його доставку. Результат поділяється на 12 місяців.

Наприклад, при споживанні 1600 кубометрів за газовий рік щомісячна абонплата за доставку газу в Одеській області (тариф – 1,308 гривні з ПДВ) становитиме 174,40 гривні (1600×1,308:12), а у Львівській області (тариф – 2,02 ) – 270,40 гривні (1600×2,028:12).

У деяких споживачів розмір плати за доставку газу буває меншим від комісії банку. Наприклад, якщо газ використовується лише для приготування їжі. У такому разі газовики радять платити одразу за квартал чи півріччя.

Коли за доставку газу можна не платити?

Відповідно до законодавства, навіть якщо споживач не користувався газом протягом року, але підключений до труби, він все одно має сплатити послугу з розподілу газу. Щоб не платити, труба повинна бути відрізана, а такий факт – зафіксований у документах.

Для споживачів із нульовим споживанням, а також для тих, хто користувався газом менше 9 місяців, НКРЕКУ запровадила мінімальний платіж за доставку газу. Він розраховується виходячи з чинних норм споживання газу та залежить від наявних у споживача газових приладів. Так, якщо споживач користується лише газовою плитою, його замовлена потужність встановлена лише на рівні 39 кубометрів на рік. Для споживачів, які мають газову плиту та колонку, мінімальна замовлена потужність складає 126 кубометрів. Для тих, хто використовує газовий котел для опалення – 314 кубічних метрів. Мінімальна плата за доставку газу встановлена і у випадку, якщо труби газопостачання опломбовані.

У разі військової агресії Росії, звісно, є інші нюанси. Якщо об’єкт газоспоживання або внутрішньобудинкова система газопостачання були пошкоджені, після обстеження фахівцями систем газопостачання споживачам необхідно зробити перерахунок.

Що робити, якщо не погоджуєтесь з обсягами газу, які виставив облгаз за минулий газовий рік?

У таких випадках споживачеві треба звернутися до оператора газорозподільної системи (ГРС) та виправити інформацію про спожиті кубометри. Якщо на місці не вдалося вирішити питання, можна написати скаргу до Національної комісії з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) щодо порушення з боку оператора ГРС (облгазу). Адреса Нацкомісії: 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19. Ще один варіант – подати на облгаз до суду.
Пам’ятайте: важливо своєчасно (щомісяця – з 1-го до 5-го числа) передавати показання лічильника та контролювати їх фіксацію. Тоді облгази не зможуть завищувати цифри та нараховувати більше.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні