П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні планують скоротити робочий день та збільшити відпустку: кого це торкнеться

В Україні планують скоротити робочий день та збільшити відпустку: кого це торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає скорочення робочого дня та збільшення тривалості щорічної відпустки для деяких категорій українців.

Насамперед проект закону пропонує доповнити Кодекс законів про працю (КЗпП) визначеннями “нічний час” та “нічний працівник”.

Згідно з документом, нічний час триває з 22 години вечора до 7 години ранку. Нічний працівник – це той, хто працює у нічний час не менше трьох годин щоденного робочого часу та не менше третини річної норми робочого часу, визначається у тексті.

Робочий час нічних працівників не має перевищувати 7 годин на добу. Якщо працівник працює вночі три або більше годин, то встановлена тривалість зміни скорочується на одну годину. Нічна зміна порівнюється за тривалістю з денною у випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема на безперебійних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем.

Для нічних працівників пропонується підвищити оплачувану відпустку до 28 днів за відпрацьований рік, яка визначається з моменту укладання трудового договору.

На даний час в Україні відпустки, як правило, надаються на 24 дні. У пояснювальній записці йдеться про те, що ухвалення такого закону обґрунтоване зобов’язаннями України, взятими в рамках Асоціації з ЄС.

“Україна має привести вітчизняне законодавство до положень директиви №2003/88/ЄС щодо окремих аспектів організації робочого часу. Зокрема, в ній є поняття “нічний працівник””, – зазначено в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні з’явилася нова відпустка, але не для всіх.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні