П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіВ Україні з'явився новий вид відпустки без грошей, але не для всіх:...

В Україні з’явився новий вид відпустки без грошей, але не для всіх: хто може ним користуватися

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні з 1 січня набули чинності зміни до статей Закону України "Про відпустки".

З 1 січня набрав чинності закон, який передбачає, що працівники, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше ніж рік, мають гарантоване право на безоплатну відпустку до 5 календарних днів.

Набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони», яким, серед іншого, передбачається новий вид безоплатної відпустки для членів добровільних пожежних команд.

Зазначеним законом доповнено частину першу статті 25 закону «Про відпустки» новим пунктом 19 такого змісту: Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку працівникам, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року – тривалістю до 5 календарних днів щорічно, а членам добровільних формувань цивільного захисту – тривалістю до 5 календарних днів на рік залучення їх до виконання завдань щодо запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у складі добровільних формувань цивільного захисту.

Крім цього, змінами до статті 10 цього ж закону визначено, що працівники, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року, мають право йти в оплачувану відпустку в будь-який зручний час.

Крім того, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає право роботодавця на час військового стану відправляти працівників у безстрокову безоплатну відпустку.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні