П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниДоплати та надбавки до пенсії: кому з пенсіонерів суттєво підвищать виплати у...

Доплати та надбавки до пенсії: кому з пенсіонерів суттєво підвищать виплати у 2023 році

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну основна частина державного бюджету України у 2023 році йтиме на забезпечення армії, а також на сектор безпеки та оборони. Але незважаючи на це, в уряді планують переглянути пенсії українців. Хто і на скільки може розраховувати?

На доплати у 2023 році можуть розраховувати українці, які отримують щомісячні пенсії менше від мінімальних. Також збільшать виплати пенсіонерам, які мають великий стаж. За кожен рік надстажу (понад 30 років для жінок та понад 35 років для чоловіків) буде доплата за 21 гривню.

Крім того, на весну 2023 року заплановано індексацію пенсійних виплат. Очікується, що виплати підвищать на 5,4%. Також цього року слід очікувати на перерахунок мінімальних пенсій для чорнобильців. Розмір залежатиме від середньої зарплати в Україні, ймовірно, вона буде на рівні до 19 тисяч гривень.

Так, якщо людина має першу групу інвалідності, то розмір пенсії дорівнюватиме середній заробітній платі – 19 тисяч гривень. За другої групи інвалідності виплати становитимуть 85% від середньої зарплати, а у разі третьої групи – до 70%.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як робота після досягнення пенсійного віку впливає на розмір виплат.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні