Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЩе одна категорія чоловіків тепер зможе виїжджати за кордон: уряд планує дозволити...

Ще одна категорія чоловіків тепер зможе виїжджати за кордон: уряд планує дозволити виїжджати тим, кого забронювали від мобілізації

Этот материал также доступен на русском языке
Інформація стосується військовозобов'язаних чоловіків, які мають броню від мобілізації.

Про це повідомляє міністр економіки Юлія Свириденко, повідомляє міністр економіки, пише hromadske.

В інтерв’ю Forbes Свириденко розповіла, що нова ухвала уряду має замінити програму “єВідрядження”.

За її словами, уряд відмовився від програми «ЄВідрядження», яка мала дозволити військовозобов’язаним чоловікам виїжджати за кордон у відрядження до 7 днів. Планувалося, що послуга буде доступна фізичним особам-підприємцям та юридичним особам, які відповідають певним умовам.

“З урахуванням проекту нової постанови про бронювання, окрема процедура “відрядження” втратила сенс, тому що заброньовані особи зможуть безперешкодно перетинати кордон за наявності необхідних документів”, – сказала Свириденко.

Йдеться про закон, який парламент ухвалив у листопаді. Його підписав президент Володимир Зеленський. Мінекономіки підготувало проект постанови, яка деталізує та нормує критерії та порядок бронювання. Нині документ узгодженні.

Проте Свириденко не уточнила, на яких умовах заброньованим чоловікам дозволять відрядження. Фінальне рішення з цього питання залишається за Міноборони та Генштабом.

«У нас не стоїть завдання дозволити виїжджати всім, наше завдання — допомогти бізнесу, що працює, виїхати за кордон для укладання нових контрактів, угод, участі у виставках тощо», — зазначила міністр.

Нагадаємо, військовий стан та загальну мобілізацію в Україні запровадили 24 лютого 2022 року, після чого їхню дію продовжували. Наразі військовий стан та мобілізація тривають до 19 лютого 2023 року. У цей час чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон, крім деяких винятків.

Що передбачає закон про бронювання?

Згідно з ним, бронюванню підлягають працюючі військовозобов’язані:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно для функціонування цих органів у особливий період;
  • на підприємствах, установах та організаціях, яким встановлені мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для виконання мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах та організаціях, що виробляють товари та надають товари оборонного призначення для ЗСУ та інших військових формувань у особливий період;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки в особливий період.

У той же час, заброньовані військовозобов’язані добровільно можуть бути призвані в армію під час мобілізації.

Раніше ми розповідали, з якими хворобами не призивають до армії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні