Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіВ Україні планують запровадити податок на зняття «готівки»: що це означає

В Україні планують запровадити податок на зняття «готівки»: що це означає

Этот материал также доступен на русском языке
Українцям доведеться додатково сплачувати податок за зняття готівки. Саме це пропонує оновлена концепція податкової реформи.

Про це повідомляє “Економічна правда” , посилаючись на оновлену концепцію податкової реформи (“10-10-10”), якою опікується заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Така пропозиція у реформі – найбільш контраверсійна. Її метою є боротьба з тіньовою економікою та схемами, що дозволяють ухилятися від оподаткування.

“Оподаткування, на переконання авторів концепції реформи, має підвищити вартість скруток з ПДВ, виплати зарплат у конвертах, тіньового працевлаштування та більшості інших схем”, – пише видання.

Очікується, що працюватиме податок так: при знятті, наприклад, 100 гривень у банкоматі або в касі банку з рахунку списуватимуться гроші разом із податком. Розмір ставки податку наразі невідомий – його ще обговорюють. Джерело в ВП повідомило, що податок не перевищуватиме 10%.

Однак є ймовірність, що до фінального проекту закону норма про податок взагалі  може не увійти. Це залежатиме також від остаточних ставок ПДВ та ПДФО, які автори законопроекту обговорюватимуть із міжнародними партнерами.

“Однак майже напевно у податковій реформі будуть інші обмеження на готівкові розрахунки. Серед них – заборона на зняття готівки юридичними особами та заборона продажу за готівку підакцизної продукції”, – зазначає видання.

При цьому обмеження та податок на готівку пропонується запроваджувати виключно тоді, коли в країні не буде проблем із безготівковими розрахунками, зокрема, як зараз – на тлі перебоїв у електропостачанні та відсутності нормального зв’язку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні