Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 6 січня - Різдвяний Святвечір та День яблуні

Цей день в історії: 6 січня – Різдвяний Святвечір та День яблуні

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні, 6 січня, відзначаємо наступні події: Всесвітній день дітей – сиріт війни, День обіймів, День яблуні та Святвечір.

Різдвяний Святвечір: традиції

Сьогодні Різдвяний Святвечір у східних християн. У народі його також називають коляда. Значення святої ночі появи на світ Богонемовляти Христа настільки велике, що навіть хід нової історії та наше літочислення ми сьогодні ведемо саме від Різдва Христового.

Святвечір – останній день Різдвяного посту. У Різдвяний святвечір до “вечірньої зірки”, тобто до вечірніх піснеспівів за Богослужінням “Волхви з зіркою йдуть”, нічого не їли і навіть не сідали за стіл.

З появою ж на небі першого радісного вогника, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя, можна було розпочинати святкування. Головна кулінарна подія Різдва – це вечеря на святвечір. Наші пращури напередодні Різдва обов’язково клали на стіл пучок свіжого сіна – на згадку про ясла, в яких народився Ісус. Стіл накривали білою скатертиною і розставляли на ньому дванадцять страв – за кількістю апостолів – і всі страви були пісними. Богослужіння у цей день має свої особливості. Після закінчення Літургії до центру храму виноситься свічка, що символізує Віфлеємську зірку, і священики співають перед нею тропар та кондак Різдва Христового.

У Різдвяний Святвечір православні чують євангельські читання про поклоніння волхвів Богонемовляти Христа. Східні мудреці принесли Новонародженому: золото – як Царю, ладан – як Богу і первосвященикові, смирну – як людині на поховання. Богослужбові піснеспіви поступово стають радісними, вони пов’язані з очікуванням Сина Божого, що втілився: “Радуйся, вся земля, це Христос наближається, у Віфлеємі народжуйся: море, звеселись: Пророчий сонм, виграй, збути всі дні .

Всесвітній день дітей-сиріт війни

6 січня у світі – Всесвітній день дітей-сиріт війни. Він присвячений нелегкій долі дітей, які через військові дії залишилися сиротами. Дата 6 січня була обрана французькою правозахисною організацією SOS Enfants en Detresses. Головна мета цього дня – привернути увагу суспільства до проблеми, адже за статистикою понад 150 мільйонів дітей по всьому світу стали сиротами через військові дії.

День яблуні

Щороку 6 січня у світі святкують День яблуні. Свято було запроваджено для того, щоб кожен міг згадати корисні властивості яблука, а також дізнатися, наскільки ці фрукти є важливими для людського організму. Раніше святкування присвячували найстарішій яблуні світу. Хоча достеменно невідомо, якій саме, адже існує одразу два дерева, вік яких 200 років (яблуня Гранфена та яблуня Брамлі). Однак згодом стали поважати також і плоди.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні