П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаВ Україні з 1 січня підвищуються тарифи на електроенергію: скільки доведеться платити...

В Україні з 1 січня підвищуються тарифи на електроенергію: скільки доведеться платити за світло

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 січня в Україні тариф на електроенергію зросте у середньому на 15 копійок за 1 кВт-год.

Це підвищення торкнеться непобутових споживачів. При цьому для побутових споживачів вартість електроенергії поки не зміниться, але це підвищення не пройде для них безслідно.

Рішення про поетапне підвищення тарифів на електроенергію ухвалила Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ).

Підвищення тарифів на електроенергію розпочнеться вже з 1 січня. Зокрема, тариф на передачу електроенергії зростатиме так:

  • з 1 січня – на 10% (з чинного 345,64 грн/МВт-год до 380,28 грн/МВт-год);
  • з 1 квітня – на 13,1% (до 430,25 грн/МВт-год);
  • з 1 липня – ще на 12,7% (до 485,1 грн/МВт-год).

Крім того, підвищуватиметься, і теж у три етапи, ще один тариф – на диспетчеризацію. Він змінюватиметься таким чином:

  • з 1 січня – на 9,9% (з чинного 62,13 грн/МВт-год до 68,28 грн/МВт-год);
  • з 1 квітня – на 18,4% (до 80,87 грн/МВт-год);
  • з 1 липня – на 18,1% (до 95,54 грн/МВт-год).

“В результаті коригування цих тарифів середнє зростання цін на електроенергію для кінцевих непобутових споживачів становитиме близько 15 коп. за кВт-год. При цьому середнє зростання цін на електроенергію для промислових енергоємних споживачів становитиме близько 4 коп. за кВт-год”, – інформує НКРЕКП на своєму сайті.

Спочатку передбачалося одномоментне підвищення тарифів із 1 січня. Тариф на передачу електроенергії мав зрости відразу на 28,9% (до 445,4 грн/мВт-год), а тариф на диспетчеризацію – на 36,7% (до 84,91 грн/МВт-год).

Однак Нацкомісія вирішила, що таке одномоментне підвищення тарифів негативно позначиться на споживачах, багато хто з яких не зможе відразу пристосуватися до нової ціни.

“З огляду на можливі негативні наслідки різкого підвищення тарифів для споживачів доцільно застосування поетапного підвищення тарифу на послуги з передачі… Коригування тарифів, що діють з 1 січня 2023 року, відбулося на мінімальному рівні з урахуванням необхідності забезпечення збалансованої роботи системного оператора, операторів систем розподілу, постачальників універсальних послуг та підтримання достатнього рівня стійкості енергетичної системи України”, – йдеться в обґрунтуванні такого рішення.

У свою чергу, в компанії Укренерго, яка і була ініціатором підвищення тарифів на електроенергію, дивуються щодо такого рішення Нацкомісії. Глава Укренерго Володимир Кудрицький вважає, що таке підвищення тарифів є явно недостатнім для того, щоб забезпечити фінансування поточних витрат компанії. Зокрема – відновлення розбитих енергомереж.

“Щоб кількість наших колег-енергетиків, які беруть участь у засіданні регулятора при свічках, зменшилась, а не збільшилася”, – не втримався від їдкого зауваження топ-менеджер.

Що буде з тарифами на електроенергію з 1 січня для населення?

Населення поки що немає причин для занепокоєння. Тарифи на електроенергію для побутового сектору поки що залишаться на колишньому рівні. Принаймні до кінця опалювального сезону. Але все ж таки опосередковано зростання цін на електрику зачепить і населення. Адже виробники будуть змушені підняти ціни на свою продукцію. Отже, це підвищення тарифів торкнеться і простих громадян.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи можливе підвищення тарифів на газ під час війни.

Джерело: biz.today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні