Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКому з українців відмовлять у призначенні пільгової пенсії

Кому з українців відмовлять у призначенні пільгової пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні, згідно із законодавством, для деяких категорій громадян передбачено виплату пільгових пенсій за досягненням певного віку.

“Чи можу я оформити пільгову пенсію за другим списком і як це зробити? Працювала на нафтозаводі. Мені 54 роки, стаж 27 років», – написала українка.

У Пенсійному фонді відповіли, що пільгову пенсію оформити не можна,  оскільки жінка не досягла пенсійного віку.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах за списком 2 настає після досягнення 55 років за наявності страхового стажу у чоловіків не менше 30 років, з них 12 років 6 місяців на роботах за списком 2, у жінок – 25 років, з них не менше 10 років на роботах за списком 2.

За призначенням такої пенсії вам можна звернутися після досягнення 55-річного віку до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або через веб-портал електронних послуг ПФУ.

Для підтвердження періоду роботи з важкими умовами праці, крім трудової книжки, надається уточнююча довідка, що підтверджує пільговий характер роботи. Крім цього, обов’язковою умовою є проведення на заводі, де ви працювали, один раз на п’ять років атестації робочих місць. Якщо атестація не проводилася, право на пільгове пенсійне забезпечення втрачається.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто із пенсіонерів має отримувати не менше 2500 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні