П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаПлатити за електроенергію будемо по-новому: як зміняться суми у платіжках

Платити за електроенергію будемо по-новому: як зміняться суми у платіжках

Этот материал также доступен на русском языке
Через постійні відключення світла плату за електроенергію українцям рахуватимуть по-новому. Обленерго визначатиме обсяг спожитої електроенергії. Насамперед нововведення торкнуться тих громадян, які не передали показання лічильників.

Таке рішення ухвалила Нацкомісія з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), постанова №1603 «Про внесення змін до постанови НКРЕКУ від 20 квітня 2022 року №393», пише ТСН.

Так, через аварійні та планові відключення світла багато українців не встигають передавати показання лічильника.

В даний час багато споживачів більше часу проводять без світла, ніж зі світлом.

“У зв’язку з аварійними та стабілізаційними відключеннями об’єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати показання лічильників, при цьому обсяг середньодобового споживання зменшується”, — пояснили в Нацкомісії.

У такому разі нараховувати плату за електроенергію за нормами споживання було б несправедливо. Тому і було прийнято цю постанову, щоб захистити споживачів в умовах виникнення надзвичайної ситуації в ОЕС України та вимушеного обмеження споживання електроенергії, викликаного збройною агресією РФ.

Платити за електроенергію будемо менше

Якщо споживачі не встигли передати показання лічильника, за цей період обленерго має застосувати знижувальний коефіцієнт середньодобового обсягу використаної електроенергії. У коефіцієнті враховуватиметься обсяг електроенергії, не доставлений споживачеві.

Обленерго до 25 числа кожного місяця, наступного після розрахункового, мають передати ці коефіцієнти до НКРЕКП. Відповідно, що плата за електроенергію із застосуванням понижуючого коефіцієнта буде значно нижчою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як домогтися перерахунку плати за комунальні послуги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні