П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКупили генератор? Готуйтеся отримати штраф

Купили генератор? Готуйтеся отримати штраф

Этот материал также доступен на русском языке
Через масовані обстріли рашистами нашої енергетичної інфраструктури українцям часто відключають електрику. Багато будинків і квартир повністю залежать від енергопостачання, тому відключення світла змушують скуповувати генератори, попит на які зріс у 10 разів.

Генератори купують як для побутового споживання, так і підприємці для роботи.

Кому можуть виписати штраф за генератор?

Справа в тому, що зберігати паливо без спеціальної ліцензії не можна, а експлуатація цих пристроїв на підприємствах потребує оформлення спеціальної документації. Навіть за умов воєнного стану забороняється суб’єктам господарювання зберігати пальне для особистих потреб без відповідної ліцензії. За це може бути призначено штраф у розмірі 500 тисяч гривень. До винятків належать:

  • Підприємства, установи та організації, які повністю утримуються на кошти державного або місцевого бюджету.
  • Компанії, установи та організації системи державного резерву.
  • Ліцензія не потрібна суб’єктам господарювання, які використовують та зберігають пальне на спеціально облаштованих майданчиках та бурових платформах, якщо вони не продають, а використовують для власних виробничо-технологічних потреб.

Не потрібна ліцензія і тим, хто зберігає пальне виключно у споживчій тарі місткістю до 5 літрів. Також слід нагадати, що генератори не можна встановлювати всередині приміщення або на балконі. Цей пристрій потребує встановлення поза приміщенням. Відстань від генератора до приміщення має бути від 6 метрів. А зберігати запаси палива слід з відривом щонайменше 10 метрів від генератора. Крім того, забороняється підключати електрогенеруючий пристрій до електричної мережі. Експлуатований генератор має бути сертифікований в Україні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про правила використання генератора.

Джерело: ТСН

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні