П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 1 грудня - День працівників прокуратури України

Цей день в історії: 1 грудня – День працівників прокуратури України

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні 1 грудня святкують Річницю Всеукраїнського референдуму 1991 року, на якому 90,32% громадян висловилися за Незалежність України, День працівників прокуратури та неофіційний День невролога.

1 грудня у світі відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Досі з ВІЛ-інфекцією живе понад 38 млн людей на планеті.

Найбільш ураженим регіоном є Африка. На цей континент припадає майже дві третини загальної кількості нових випадків інфікування ВІЛ.

Професійне свято День працівників прокуратури було встановлено 2 листопада 2000 року згідно з указом президента України Леоніда Кучми і наказував відзначати його 1 грудня щорічно. Серед працівників силових відомств у побуті інша назва свята – День прокуратури.

Прокуратура (від латів. prokyro – дбаю, забезпечую, попереджаю) – державний орган, на який покладено здійснення нагляду за дотриманням законодавства, прав і свобод людини та громадянина та правильним застосуванням законів.

Формування правової системи та наглядової функції прокуратури на території сучасної України бере свої витоки з найдавніших часів.

Що сталося в Україні та світі 1 грудня

  • 1783 – Перший політ людини на повітряній кулі, наповненій воднем. Це здійснив у Парижі французький фізик Жак Олександр Сезар Шарль. Під час двогодинного польоту в гондолі кулі разом із Шарлем знаходився його напарник Робер.
  • 1835 — Побачила світ перша книга казок видатного датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена.
  • 1891 – Американець Джеймс Нейсміт придумав баскетбол.
  • 1918 — Проголошено створення Королівства Сербів, Хорватів та Словенців.
  • 1955 – Початок руху проти расової сегрегації в США. У місті Монтгомері негритянка Роза Паркс відмовилася поступитися місцем білому чоловікові в автобусі, за що була заарештована поліцією. Внаслідок масових акцій протесту Верховний Суд США через рік скасував закон про сегрегацію у міському транспорті.
  • 1990 — Під дном Ла-Маншу зустрілися британські та французькі будівельники, які з двох кінців прокладали перший в історії підземний тунель через цю протоку між Британією та Францією.
  • 2013 — У відповідь на спробу силового розгону Євромайдану мільйонну демонстрацію в Києві, сутички біля Адміністрації Президента України та початок Революції гідності.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні