Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіМінімальний податок на землю з 1 січня 2023 року сплачуватимуть не всі...

Мінімальний податок на землю з 1 січня 2023 року сплачуватимуть не всі власники паїв

Этот материал также доступен на русском языке
З 2023 року власникам або користувачам земельних ділянок потрібно буде сплачувати мінімальне податкове зобов'язання за пай. Але торкнеться це не всіх землевласників.

Про це розповів в ексклюзивному блозі на AgroPolit.com співзасновник земельної агенції «Volodar» Володимир Нагорний.

Законом 1914-х запроваджується сплата з 1 січня 2023 року МПЗ для власників паїв. Втім, за словами експертів, із цього порядку існує виняток щодо його сплати.

Справедливо, що в рік повномасштабної рашистської агресії законодавець звільнив від податку власників землі за ділянки, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих та збройних формуваннях; земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або мають фортифікаційні споруди.

«Також не платитимуть і власники сільськогосподарських земель, які розміщені у межах населених пунктів», — пояснює Володимир Нагорний.

Обов’язок сплати лежить на особі, яка використовує землю – на власнику землі, або, якщо її передано офіційно в оренду, на орендарі.

Хто платитиме податки?

Як правило, щодо агрохолдингів, то річна сума сплати податків на 1 га у них зазвичай перевищує мінімальне податкове зобов’язання і становить 2300 грн.

Що входить до мінімального податкового зобов’язання:

  • податок на землю
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці
  • податок на доходи фізичних осіб
  • військовий збір із зарплати найманих працівників

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні