Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 21 листопада День Гідності та Свободи в Україні

Цей день в історії: 21 листопада День Гідності та Свободи в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
З 2017 року щорічно 21 листопада в Україні святкується День Гідності та Свободи. Це національне свято має дуже важливе значення для кожного українця. Його мета – утвердити прагнення громадян України до демократії, справедливості, свободи та схвалити рух до майбутнього в Європі.

День Гідності та Свободи: історія свята

Свято вказує одразу на дві доленосні події у житті українців – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію гідності 2013 року. Помаранчева революція розпочалася після грубих порушень під час процесу виборів президента України, коли відбулася фальсифікація результатів. Українці були незадоволені та обурені бажанням Віктора Януковича незаконно захопити владу. Тому прихильники іншого кандидата Віктора Ющенка почали виходити на мітинги. Протести проходили не лише на головній площі країни, а й у всіх містах.

“Революція гідності” пройшла рівно через 9 років після Помаранчевої. Цього разу громадяни були незадоволені рішенням Кабміну призупинити підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Перші протестувальники почали виходити на вулиці Києва 21 листопада. У відповідь на мітинг влада застосувала чинність. Після цього протести заполонили усі міста країни. Протестувальники не залишали Майдан Незалежності протягом зими 2013-2014 років. Найбільш криваві події сталися 18-20 лютого, коли від снайперських пострілів загинули десятки євромайданівців. Нині їх знають під загальною назвою “Небесна сотня”.

День Десантно-штурмових військ Збройних сил

21 листопада Україна святкується День Десантно-штурмових військ Збройних Сил. З’явилося свято у 2017 році, коли було замінено назву десантних військ на десантно-штурмові війська. Сьогодні вони є окремою частиною Збройних сил України, беруть активну участь у зоні бойових дій, а також у спеціальних та миротворчих операціях. Столицею десантно-штурмових військ України вважають Житомир. Саме тут відкритий навчальний центр та дислоковане командування ДШУ ЗСУ.

Що сталося в Україні та світі 21 листопада?

  • 1783 рік — над Парижем височить перша пілотована людиною повітряна куля;
  • 1806 – Наполеоном була проголошена “континентальна блокада” Великобританії;
  • 1831 – на ліонській фабриці через зменшення заробітної плати ткачам проходить перший в історії пролетарський виступ під гаслами “Жити працюючи чи померти воюючи”;
  • 1877 – Томас Едісон винаходить фонограф;
  • 1916 рік – потонув корабель-близнюк “Титаніка” – “Британік”;
  • 1918 рік – у Львові встановлено польську владу, УНП переїжджає до Тернополя;
  • 1920 рік – армія УНР переходить річку Збруч, де й була інтернована в таборах;
  • 1921 рік – під містом Базаром 359 полонених українських воїнів було розстріляно більшовиками;
  • 1941 – в СРСР вводять податок на холостяків;
  • 1947 рік – заснування у Нью-Йорку Панамериканської української конференції;
  • 1962 рік – президент США Джон Кеннеді знімає блокаду з Куби;
  • 2013 – Кабінет Міністрів України на чолі з Миколою Азаровим вирішив призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Саме після цього спалахує “Революція гідності”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні