П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВипікання хліба в країні можуть суттєво скоротити: названа причина

Випікання хліба в країні можуть суттєво скоротити: названа причина

Этот материал также доступен на русском языке
Кількість і асортимент хліба, що випікається, можуть бути істотно скорочені, якщо продовжуватимуться відключення електрики.

Випікання хліба в Україні може бути обмежена як за обсягом, так і за асортиментом, пише today.ua. Такий сценарій цілком реальний, якщо відключення електрики продовжуватиметься.

Про це повідомив у коментарі виданню AgroPortal.ua генеральний директор ПрАТ “Козятинхліб” Сергій Годенко.

Якщо атаки РФ на енергоструктуру України продовжуватимуться й надалі, то хлібопекарські підприємства не зможуть ритмічно працювати, і їм доведеться скоротити як обсяг випічки хліба, так і його асортимент. Адже випічка хліба – процес, який у жодному разі не можна переривати. Замішане тісто не може постояти в печах і почекати кілька годин, доки увімкнуть світло. Тому підприємствам доводиться одразу запускати дизельні генератори, щоби продовжити роботу.

“Запущений процес випікання хліба в жодному разі не можна зупинити чи перервати. Якщо реагувати на повітряні тривоги, то нам довелося б зупинити все виробництво”, – зазначив фахівець.

На щастя, на Вінниччині поки що немає систематичних відключень електрики, але хлібопекарі вже запаслися генератором, який дозволить не переривати процес протягом 12 годин. Ще немає чітких підрахунків, як через роботу на дизельному генераторі зросте собівартість хліба. Але те, що вона буде значно вищою, можна вже сказати.

“Година роботи на генераторі коштуватиме 1 тис. грн, що дорожче за годину роботи на електриці на 600 грн. Але якщо перебої електрики будуть тимчасовим явищем, то впораємося з цими труднощами”, – каже керівник.

Водночас, підвищувати вартість хліба пекарі не можуть, адже купівельна спроможність переважної більшості українців і так нижча. Отже, щоб знизити свої витрати, їм доведеться скорочувати обсяги виробництва, а також відмовитися від широкого асортименту, зосередившись на кількох сортах випічки.

На сьогоднішній день, незважаючи на війну, “Козятинхліб” не скорочував асортименту, а навпаки, збільшив кількість видів випічки. Нині тут випікають понад сотню різних найменувань борошняних виробів. Але якщо відключення електрики стануть нормою, підприємству доведеться обмежити свій асортимент трьома позиціями: білим хлібом, сірим хлібом та батоном. Це ті продукти, які найчастіше купують люди. Отже, обмежувати їхній випуск не будуть.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні