Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомунальні тарифи в Україні: стало відомо, скільки платитимемо за світло, воду та...

Комунальні тарифи в Україні: стало відомо, скільки платитимемо за світло, воду та газ з 1 листопада

Этот материал также доступен на русском языке
Ворог цілеспрямовано б'є енергетичною інфраструктурою України, щоб залишити нас без світла і тепла. Чи це вплине на комунальні тарифи і скільки платитимемо в листопаді.

На час воєнного стану комунальні платежі з опалення, газу, гарячої води та розподілу газу мають бути заморожені згідно із Законом № 7427 від 29 липня 2022 року.

До речі, тарифи на ці послуги не повинні змінюватися під час воєнного стану та протягом шести місяців після закінчення війни. Постачальникам та операторам послуг на покриття різниці тарифів влада має залучити понад 125 мільярдів гривень від міжнародних партнерів.

Що буде з тарифами на газ з 1 листопада 2022 року?

Ціна для побутових споживачів газу не змінюється з 1 листопада 2022 року, як і перелік постачальників природного газу для населення вона становить 7,96 грн/м³ (з ПДВ, без вартості транспортування). Вартість доставки газу також не змінюється, залишаючись на рівні затвердженої на 2022 рік. До прийняття мораторію на підвищення тарифів фіксованою ціна на газ мала залишатися без змін до 31 травня 2023 року.

Чи зміниться тарифи на воду в листопаді?

Ціна на гарячу та холодну воду з 1 листопада для всіх споживачів гарячої води та опалення залишається на рівні 1 січня 2022 року. З початку року встановлено тариф на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення у розмірі 30,384 грн (у т. ч. ПДВ 5,064 грн) за 1 куб.

Тарифи на світло з листопада: чи варто чекати змін

Наприкінці цього місяця, 31 жовтня, завершується період дії тарифу на електроенергію.

Ще у липні президент України Володимир Зеленський поставив уряду “дуже конкретне завдання” зробити все, щоби тарифи на електроенергію в новому опалювальному сезоні не змінилися.

У Міністерстві енергетики заявили, що тарифи на електроенергію для населення не зміняться до кінця опалювального сезону. Пільгові ціни на електрику зберігатимуться до 31 березня 2023 року.

Нагадаємо, споживачі, які використовують до 250 кВт на місяць, платять по 1,44 грн, а ті, хто використовує понад 250 кВт – по 1,68 грн.

А от тариф на електроенергію для бізнесу з 1 листопада зросте. Згідно з проєктом НКРЕКП, тарифи будуть на рівні 6 гривень. Експерт з житлово-комунальних послуг Олег Попенко розповів, що фактично електроенергія буде коштувати для бізнесу на рівні 7 – 7,5 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні