Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаБорги за комуналку під час війни: українців хочуть залишити без води, тепла...

Борги за комуналку під час війни: українців хочуть залишити без води, тепла та світла

Этот материал также доступен на русском языке
Не всі українці через війну можуть оплачувати комунальні послуги. У когось просто не вистачає грошей, бо залишилися без роботи, хтось мусив виїхати за кордон, а рахунки продовжують приходити. Накопичуються борги, а комунальні служби надсилають листи щастя про відключення. Чи правомірно це у воєнний час?

Про це у Телеграмі повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Так, у прес-службі зазначили, що на гарячу лінію Мінреінтеграції надходить багато звернень від громадян щодо того, що люди отримують попередження про відключення комунальних послуг та електропостачання за несплату. Це, за даними міністерства, стосується електроенергії, газопостачання, гарячої води та централізованого водопостачання.

Як уточнюється, є навіть випадки, коли громадян залякують виселенням із житла за комунальні борги.

«У період дії воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої несплати чи оплати не в повному обсязі. Така вимога діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 №206», – заявили у міністерстві.

Також рішенням регулятора було призупинено позапланові та планові перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг (постанова НКРЕКУ від 01.03.2022 № 335).

«Закликаємо надавачів послуг не нехтувати законами України та з розумінням ставитися до тих, хто не може оплачувати та погашати борги за надані послуги», – йдеться у повідомленні.

Водночас у міністерстві закликали співгромадян із розумінням та повагою ставитися до працівників комунальних служб.

«Перед ними, як і перед усією державою, наразі стоять великі виклики. За першої нагоди підтримайте тих, хто дає нам тепло, світло, газ, воду. Оплата спожитих послуг для них сьогодні є критично важливою. Цим ви зробите свій внесок у енергетичну стійкість України», – зазначили у Мінреінтеграції.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що тарифи на газ для населення можуть зрости: в уряді назвали дату.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні