П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПерерахунок пенсій в Україні: кому у грудні додадуть понад 600 гривень

Перерахунок пенсій в Україні: кому у грудні додадуть понад 600 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 грудня в Україні буде здійснено перерахунок прожиткового мінімуму для непрацездатних. В результаті буде підвищено розмір мінімальної та максимальної пенсій.

Так, мінімальну пенсію збільшать на 66 грн, а максимальну – на 660 грн.

Про це йдеться у бюджеті Пенсійного фонду на 2022 рік, а також у заяві Міністерства соціальної політики. Так, прожитковий мінімум у грудні підвищать для пенсіонерів із 2027 до 2093 грн. Це дасть можливість збільшити:

  • мінімальну пенсію збільшити на 3,5% до 2093 грн;
  • максимальну пенсію збільшать з 20 270 до 20 930 грн.

“Також заплановано перерахунок усіх пенсій та допомоги вже у грудні, коли в нас вкотре підвищиться на 3,5% прожитковий мінімум”, – зазначили у Мінсоцполітики. Але це підвищення торкнеться далеко не всіх пенсіонерів. На додаток можуть розраховувати три категорії українців.

Перша категорія – ті, хто за формулою заробив на пенсію, розмір якої менший за мінімальну. Фактично вони отримують мінімальну пенсію, а збільшення отримують разом із підвищенням прожиткового мінімуму.

Друга категорія – ті, хто отримує максимальну виплату. Йдеться про українців, які отримували високу зарплату або їх виплати порахували за спеціальною формулою. Вони можуть отримувати не більше ніж 10 прожиткових мінімумів. З 1 грудня це на 660 грн більше.

Третя категорія – ті, хто має великий стаж. За кожен рік стажу наднорми покладено збільшення у розмірі 1% прожиткового моменту. До грудня це 20,27 грн, а після грудня – 20,93 грн.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки пенсіонерів одержують виплати понад 10 тисяч гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні