П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЧоловікам з інвалідністю заборонили виїжджати з України

Чоловікам з інвалідністю заборонили виїжджати з України

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні заборонили виїжджати за кордон чоловікам із інвалідністю. Державна прикордонна служба назвала причину та умови.

В Україні чоловіки з інвалідністю не повинні бути мобілізовані – вони мають звільнення від призову до армії. Проте лави ЗСУ точно не поповнять осіб із першою та другою групами інвалідності. Ті, хто має третю групу, можуть опинитися на військовій службі. Їм заборонили виїжджати за кордон у період дії воєнного стану, інформує today.ua

У Державній прикордонній службі повідомили, за яких умов чоловіки з інвалідністю можуть залишати територію країни. Виїзд заборонено людям, у яких документи, що підтверджують наявність інвалідності, було видано за кордоном. Право на виїзд дає лише інвалідність першої та другої груп, яка підтверджена в Україні.

Наголошено, що чоловіки з інвалідністю третьої групи можуть за власним бажанням мобілізуватися до армії. Якщо такі українці стають військовозобов’язаними, то їм не дозволяється виїзд за кордон на загальних підставах – як і для інших чоловіків, які підлягають призову.

Громадянам України дозволено перетинати державний кордон, якщо вони мають один із наступних документів:

  • пенсійне посвідчення;
  • посвідчення з підтвердженням їхнього статусу;
  • довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма №157-1/о);
  • посвідчення, яке підтверджує призначення соцдопомоги відповідно до законів “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, із зазначенням причини та групи інвалідності;
  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на соцдопомогу або пенсію за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики.

Нагадаємо, що Кабмін ухвалив нові правила перетину кордону. Вони набули чинності наприкінці вересня. Чоловіки призовного віку 18-60 років, які супроводжують дітей з інвалідністю, тепер можуть перетинати кордон необмежену кількість разів. Раніше їм дозволялося один перетин кордону.

Також відомо, що виїзд за кордон під час загальної мобілізації заборонили студентам іноземних вишів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні