П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні змінили правила підтвердження пільгового стажу для пенсії: що потрібно знати

В Україні змінили правила підтвердження пільгового стажу для пенсії: що потрібно знати

Этот материал также доступен на русском языке
Підтвердження пільгового стажу для пенсії відбуватиметься по-новому.

Як передає « Соціальна інформаційна платформа», документом для підтвердження стажу є не тільки паперова трудова книжка (до січня 2004 року, після цього дані з реєстру застрахованих осіб про сплату страхових внесків), але й електронні документи.

Три важливі нововведення щодо пільгового стажу

1) Як відомо, пільговий стаж підтверджується не лише трудовою книжкою, а й документами, що уточнюють особливий характер роботи. В оновленому Порядку зазначено, що тепер для цього можна використовувати не лише довідки, видані на підставі первинних документів, а й складені на основі даних, що є в інформаційних (автоматизованих) та/або інформаційно-комунікаційних системах підприємств, установ, організацій.

2) Офіційно дозволено підтверджувати пільговий стаж даними з реєстру застрахованих осіб у разі, якщо підприємство перебуває не лише у Донецьку, Луганську чи Криму, а й на інших територіях, захоплених після 24.02.2022. Раніше така норма діяла лише для територій, тимчасово окупованих у 2014 році.

3) Відомо, що при ліквідації підприємства без визначення правонаступника, пільговий стаж може підтверджуватись на спеціальних комісіях. Тепер аналогічним чином його мають підтверджувати і у разі знищення архівів підприємств у зв’язку із бойовими діями. Принаймні окремий порядок підтвердження пільгового стажу у разі ліквідації підприємства вже давно існує. Зважаючи на все, тепер Пенсійний фонд має його доопрацювати спільно з Мінсоцполітикою та Мінфіном.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українці можуть отримати доплату до пенсії у розмірі 70%.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні