Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнські пенсіонери можуть отримати доплату у розмірі 70% до пенсії – кого...

Українські пенсіонери можуть отримати доплату у розмірі 70% до пенсії – кого і коли це торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович повідомила, що пенсіонери, які отримують мізерні пенсії, можуть розраховувати на додаткові кошти. Більше того, у Міністерстві соціальної політики розробили новий законопроект.

Йдеться про підвищення пенсійних виплат малозабезпеченим категоріям за рахунок меценатів. У законопроекті немає жодних обмежень щодо суми. Для пенсіонерів це досить вигідно, оскільки вони матимуть змогу отримувати виплати у більшому розмірі.

Але поки що невідомо, скільки охочих українців готові допомагати тим, хто живе на мінімальні прибутки.

70% від суми пожертвування конкретному пенсіонеру підуть саме тому, кого обере меценат за віком, розміром доходу та соціальним статусом, а 30% коштів перенаправлять на загальний рахунок для підвищення пенсійних виплат решті всіх громадян.

За словами голови Міністерства соціальної політики, наразі законопроект проходить обов’язкові етапи його розгляду у комітетах Верховної Ради України. Але Жолнович сподівається, що його ухвалять досить швидко. Справа в тому, що мільйони українських пенсіонерів змушені не жити, а виживати на мізерні виплати. Новий законопроект дасть їм можливість покращити своє становище.

На сьогоднішній день понад 4,5 мільйона українських пенсіонерів одержують менше 3 000 гривень.

Поки що рано говорити, коли законопроект набуде чинності, але на сьогоднішній день – це єдине рішення для покращення рівня життя пенсіонерів, особливо з огляду на нову реальність в умовах воєнного стану.

Що дасть цей законопроект меценатам?

Депутат Верховної ради від “Батьківщини”, перший заступник голови Комітету із соціальної політики ВР Михайло Цимбалюк вважає, що законопроект не вирішить суті проблеми пенсійного забезпечення, бо насправді потрібна реформа у цій сфері. Проте документ міг би заохотити громадян України, які бажають допомагати іншим, щоб вони на законній підставі вносили пожертвування чи благодійні внески на рахунки осіб, які застраховані як майбутні пенсіонери, пише «Суспільне».

“Законодавча ініціатива викликала дискусію в Комітеті соціальної політики, але ми одностайно її підтримали. І до другого читання вноситимемо певні правки, тому що після прийняття його за основу потрібно буде його доопрацювати, з’явилося багато цікавих ініціатив”, – зазначив він.

Нардеп наголосив, що з цього питання звертаються громадяни України, які, наприклад, тимчасово перебувають на заробітках за кордоном.

“Вони хочуть підтримати своїх близьких, родичів чи навіть знайомих. І таким чином на законних підставах хочуть перерахувати кошти на рахунок майбутнього чи чинного пенсіонера”, – пояснив Цимбалюк.

Також цей законопроект зацікавив жінок, які через війну змушені були виїхати за кордон. Адже таким чином можна сплачувати єдиний соціальний внесок та накопичувати собі пенсійний стаж, допомагаючи своїм родичам чи знайомим із мінімальною пенсією.

Усі ці питання в уряді обіцяють врахувати та розробити механізм заохочення для меценатів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у Пенсійному фонді озвучили середній розмір пенсії в Україні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні