Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнських біженців у Польщі зобов'яжуть платити за житло: кому пощастить залишитися жити...

Українських біженців у Польщі зобов’яжуть платити за житло: кому пощастить залишитися жити на казенному рахунку

Этот материал также доступен на русском языке
У Польщі готують зміни до спеціального закону про українських біженців, які зобов'яжуть їх оплачувати надане державою житло.

Багато українських біженців проживають у Польщі безкоштовно. З початку війни близько 400 тисяч українців розселили по польських готелях та гуртожитках. Зараз влада планує зробити проживання там платним, розповідає today.ua

Так, у Польщі готують зміни до спеціального закону про українських біженців, які зобов’яжуть їх оплачувати надане державою житло.

Над поправкою до закону працюють уже два місяці, а його проект може бути затверджений Радою міністрів упродовж двох тижнів.

В уряді пояснюють, що все частіше трапляються ситуації, коли біженці працюють і можуть самі винаймати собі житло, але витрати на їхнє перебування несе держава. Влада не проти допомагати з житлом тим, хто тільки прибув до Польщі і не має роботи. Але якщо йдеться про вже адаптовані та працевлаштовані громадяни, то їм доведеться всім платити за проживання.

Звільнити від оплати хочуть літніх людей, інвалідів та багатодітних одиноких матерів, які не мають можливості працювати.

Ті, хто хоче недорого орендувати житло у Польщі, можуть скористатися соціальною орендою. Для цього біженцям потрібно подати анкету до Благодійного фонду Habitat for Humanity Poland. Програма надання житла українським біженцям діятиме до 15 грудня 2022 року, але може бути продовжена.

У Польщі на сьогоднішній день перебуває близько 2,2 млн. українців. Близько мільйона з них – це біженці, ще до 1,2 млн осіб – ті, хто жив та працював у країні до війни.

Нагадаємо, у польському місті Кельце на початок 2023 року буде виділено 14 квартир для українських біженців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні