Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДень в історії: 9 жовтня - День художника

День в історії: 9 жовтня – День художника

Этот материал также доступен на русском языке
9 жовтня – День художника, Всесвітній день пошти, День працівників санітарно-епідеміологічної служби, а також День рієлтора.

День художника

«День художника» — національне професійне свято українських митців, яке відзначається в Україні щороку другої неділі жовтня.

День художника з’явився в українському офіційному календарі у 1998 році указом президента. У ньому, зокрема, йшлося про те, що це свято запроваджується: «з огляду на роль художників України у розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості…».

У День художника проводиться нагородження живописців державними нагородами та званнями («Заслужений діяч мистецтв України», «Заслужений художник України», «Народний художник України» тощо). У виставкових залах Національної спілки художників України відбуваються виставки, присвячені «Дню художника України».

Іван Марчук – один із 100 видатних геніїв сучасності

Є на нашій землі люди, без яких планета збідніла б. Тому що такі особи відкривають світ для інших, світ, який ми не змогли побачити. А коли починаємо бачити, то душі міняються.

Один із них – Іван Марчук. Художник посідає почесне місце у рейтингу 100 видатних геніїв сучасності міжнародної консалтингової компанії “Greator Synectics”. Але, Бог із ними, із тими рейтингами.

Для Івана Марчука найвище визнання – повага тисяч людей в Україні та земляків на своїй маленькій материнщині – Тернопільщині, Лановеччині, у рідному селі Москалівці. Тому що тут – його генетичний код та вічний голос його душі.

Кохання

З неї, з кохання все й починається. Немає ніжного погляду, дотику – немає натхнення, немає творчості – немає картин… Не раз бачив, як на виставках Майстра жінки різного віку, як метелики на світ, тягнуться до нього, пригорнуться, а він їх обійме так природно, щиро, наче чекав на цю зустріч все життя.

– Здається, пане Іване, у вас живе якась сила, яка, наче вир, затягує ваших муз, якщо можна так назвати тих, кого бачив не раз у вашому оточенні?

– Жінка не може просто прийти. Вона є”. Як божество. І все, ти це повинен розуміти, що вона – для тебе, вона – твоя, ти нею дихаєш, живеш, твориш. Я через одну бачу таких цікавих жінок, яких би малював і малював, а вони нехай просто будуть біля мене. Ти ж глянь, Олеже (говорить з наголосом на “О”, – авт.), як їх не любити? Вони ж як кішки – і лащаться, а часом можуть і шипіти. Як не за ними.

– Але, тим часом ви один?

– Так, я самітник, бо не можу належати жінці. Я належу до мистецтва. Це моє кохання. Я маю бути вільним. У мене є внутрішня свобода, яка мене ніколи не покидала – ні в дитинстві, ні в юності, ні тепер.

– Тобто, це для вас найголовніше?

– Саме. Ще раз наголошу, свобода – це найдорожче, що маю. Я можу думати про жінку-музу доти, доки не стаю за мольберт. А потім – пустощі, процес, і я все забуваю. Тільки пульсує думка, образ, втілюється в майбутню картину, яка, як і жінка є, щоб залишитися на картині і спокушати не тільки мене.
Я можу сказати лише одне. Для мене кожна жінка – богиня. І вони мені сняться. Часто уві сні бачу прекрасних жінок. Коли сняться, прокидаюсь і думаю, ось чудовий сон. І лягаю доглядати далі…

Джерело

Цей день в історії України та світу – пам’ятні дати та події

1446 – правитель Кореї Сечжон замінив ієрогліфічний лист на новий алфавіт з 28 літерами.

1780 – сформувався ураган, відомий як Великий ураган 1780, і став найбільш смертоносним ураганом Атлантики за всю історію спостереження. Жертвами урагану стали понад 27,5 тисячі людей на Малих Антильських островах Карибського моря. Коли буревій обрушився на Барбадос, швидкість вітру перевищувала 320 км/год. Потім стихія пройшла через Мартініку, Сент-Люсію та Синт-Естатіус, на кожному з яких фіксувалися тисячі загиблих. Оскільки ураган трапився під час Американської революції, він серйозно потріпав флоти Франції і Великобританії, що знаходяться в регіоні. Потім ураган пройшов поряд з Пуерто-Ріко і над східною частиною острова Гаїті, де завдав сильних збитків у прибережних районах. Після цього ураган повернув на північний схід і востаннє спостерігався 20 жовтня на південний схід від острова Ньюфаундленд.

1872 – Аарон Монтгомері Уард (Aaron Montgomery Ward) випустив перший каталог замовлень поштою. Він складався з однієї сторінки.

1874 – у Берні (Швейцарія) засновано Всесвітню поштову спілку, яка нині має статус спеціалізованої установи Організації Об’єднаних Націй.

1890 – під Парижем французький інженер-самоук Клеман Адер першим у світі злетів на саморушному пілотованому апараті важче за повітря і пролетів на ньому 50 метрів.

1926 – весілля французьких вчених Фредеріка Жоліо та Ірен Кюрі.

1928 – у Львові засновано грекокатолицьку богословську академію.

1965 – пісня Бітлз Yesterday очолила американський хіт-парад .

1991 – зареєстровано Спілку молодіжних організацій України, створену замість розпущеного комсомолу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні