П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 13 жовтня – Всесвітній день боротьби з тромбозом

Цей день в історії: 13 жовтня – Всесвітній день боротьби з тромбозом

Этот материал также доступен на русском языке
13 жовтня – 286-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 79 днів. Цього дня у світі відзначаються День "Побалуйте себе", Міжнародний день невдах, Міжнародний день простої мови, Всесвітній день боротьби з тромбозом, Міжнародний день костюма.

Всесвітній день боротьби з тромбозом

Ця дата відзначається у багатьох країнах 13 жовтня. Основне її завдання — підвищити обізнаність громадськості про смертельно небезпечну проблему, спричинену порушенням згортання крові. При пошкодженні кровоносної судини організм використовує спеціальні клітини крові (тромбоцити) та білок фібрину для формування тромбу — спеціального згустку, який запобігає втраті крові, «закупорюючи» пошкодження в судині.

При порушеннях зсідання крові (наприклад, підвищеному виробленні фібрину) тромби можуть утворюватися навіть без пошкодження судин. Якщо тромб перекриває понад три чверті діаметра судини, це призводить до гіпоксії та накопичення продуктів метаболізму. Артеріальний тромбоз – одна з причин інсульту та інфаркту міокарда. Розвитку тромбозу сприяє кілька факторів, які називаються в медичному середовищі тріадою Вірхова: склад крові, пошкодження судинних стінок та характер кровотоку. У свою чергу кожен з цих факторів може бути спровокований внутрішніми змінами в організмі або зовнішніми впливами.

Що сталося в Україні та світі 13 жовтня?

  • 1307 – за наказом короля Філіпа IV Красивого були одночасно заарештовані всі французькі тамплієри. Від цієї дати походить забобон про п’ятницю, 13.
  • 1582 — в Італії та інших католицьких країнах юліанський календар (старий стиль) замінено на григоріанський (новий стиль).
  • 1675 — нідерландський фізик Христиан Гюйгенс запатентував кишеньковий годинник.
  • 1792 – у Вашингтоні почалося будівництво Білого дому.
  • 1860 — у США зроблено першу фотографію з повітряної кулі.
  • 1875 — відкрито Чернівецький університет.
  • 1884 – Грінвіч затверджений як місце проходження нульового меридіана.
  • 1894 — у Пенсільванії засновано Українську народну спілку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні