Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУ Мінсоцполітики попередили про можливі затримки пенсій та соцвиплат

У Мінсоцполітики попередили про можливі затримки пенсій та соцвиплат

Этот материал также доступен на русском языке
Не секрет, що сьогодні багатьох пенсіонерів турбує виплата пенсій, у реаліях війни її можуть просто припинити виплачувати через дефіцит бюджету.

Ситуацію прояснила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

«Ми пережили складну ситуацію на початку 2022 року і впоралися з нею – пенсії та соцвиплати нараховуються та виплачуються у строк. Зокрема, ми бачимо прогнозне зростання відрахувань до Пенсійного фонду: надходження у січні-серпні становили 330 млрд грн, це на 50 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Тому я впевнена, що зможемо виплачувати усі пенсії та соцдопомогу вчасно», – зазначила міністерка.

Також вона звернула увагу, що тут роль Мінсоцполітики полягає у передачі платежів до Держказначейства, розподіл коштів за рахунками людей відбувається саме там. Там є певна пріоритетність, так звана конкуренція платіжок.

«Якщо наша платіжка приходить одночасно з платіжкою ЗСУ, то першою опрацюють платіжку ЗСУ. Тобто платіжка Мінсоцполітики чекатиме, доки зберуть гроші для військових. Але ми – другі на черзі, тому, як правило, затримки через Казначейство незначні та переважно технічні. Звичайно, повномасштабна війна вносить свої корективи не лише до доходної частини бюджету, а й у необхідність перенаправлення коштів за пріоритетними напрямами, зокрема військовими», – сказала Оксана Жолнович.

Презентація загального бюджету на 2023 рік дуже чітко окреслює сьогоднішній пріоритет – 50% усіх видатків спрямовуватимуться саме на військові потреби та подолання російської агресії. Але другий напрямок за розміром видатків, приблизно 35% всього бюджету, спрямовується на соціальні цілі.

Також до бюджету-2023 закладено збільшення пенсій та соцвиплат, але воно незначне та, по суті, заморожується на рівні прожиткового мінімуму.

За словами Оксани Жолнович, у середньорічному вимірі 2023 року зростання прожиткового мінімуму відбудеться на 5,4% порівняно з 2022 роком.

Водночас вона пообіцяла вживати заходів щодо підвищення стандартів підтримки соціально вразливих груп населення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як розрізнити страховий та трудовий стаж.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні