Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНа пенсію багатьом українцям доведеться вийти пізніше: чому таке стане можливим?

На пенсію багатьом українцям доведеться вийти пізніше: чому таке стане можливим?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо працівник написав заяву про відпустку без збереження заробітної плати на місяць або, наприклад, на період військового стану, йому не нараховується заробітна плата. Отже, відсутня база для нарахування та сплати страхового внеску.

Українцям потрібно мати 30 років стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років. Під час воєнного стану деякі громадяни втрачають страховий стаж, якщо їм довелося вимушено піти у відпустку власним коштом. Як відомо, такі періоди до стажу не враховуються Пенсійним фондом.

У відпустці власним коштом українці не сплачують єдиний соціальний внесок. Таким чином, проведений час у відпустці власним коштом не враховуватиметься в стажі, навіть якщо відпустка взята не зі своєї волі, а через війну.

Допомога з тимчасової непрацездатності такі громадяни також отримати не можуть, оскільки офіційно вони працевлаштовані. Так, соціального захисту ніякого, підкреслює today.ua. Лікарняний під час відпустки власним коштом також не виплачується.

Якщо працівник написав заяву про відпустку без збереження заробітної плати на місяць або, наприклад, на період військового стану, йому не нараховується заробітна плата. Отже, відсутня база для нарахування та сплати страхового внеску. Як наслідок, страховий стаж за відповідні місяці, що не оплачуються, не зараховується, а значить період виходу на пенсію такого працівника переноситься, що для нього невтішно.

Головна відмінність страхового стажу від трудового – це те, що він пов’язаний зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Немає внесків – немає пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні