П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКабмін ініціює зміни у роботі облгазів: як це вплине на споживачів

Кабмін ініціює зміни у роботі облгазів: як це вплине на споживачів

Этот материал также доступен на русском языке
Через банкрутство облгазів понад 12 млн домогосподарств перейшли до «Нафтогазу», але облгази продовжують отримувати гроші за розподіл блакитного палива, а також приймати показання лічильників. Ці функції їм залишили. Але незабаром усе може кардинально змінитись.

Такий висновок можна зробити з проекту постанови Кабінету міністрів “Про внесення змін до Порядку проведення розрахунків за послуги з розподілу природного газу”, який проходить обговорення на сайті НКРЕКП, пише Косатка.

Так, згідно з проектом, уповноважені банки щодня здійснюватимуть перерахування коштів, що надходять на поточні рахунки зі спеціальним режимом використання операторів газорозподільних систем виключно на:

  • поточний рахунок суб’єкта ринку природного газу, на якого покладаються спеціальні обов’язки щодо реалізації природного газу операторам газорозподільних систем;
  • поточний рахунок постачальника «останньої надії» (за періодами постачання з листопада 2021 по лютий 2022);
  • поточний рахунок оператора газорозподільної системи;
  • поточний рахунок оператора газотранспортної системи.

Нині чинна редакція передбачає, що перерахування коштів здійснюється на рахунки:

  • операторів газорозподільних систем;
  • поточний рахунок оператора газотранспортної системи.

Так, за словами прес-служби Оператора ГРМ, 19 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2479 (т. зв. Закон про мораторій). Ним було внесено зміни до статті 40 Закону “Про ринок природного газу”. У ньому описано порядок розщеплення грошей із спеціального рахунку газорозподільної компанії.

Змінами до Закону передбачено, що частину коштів з рахунку Оператора ГРС також можуть отримувати Постачальник із спеціальними обов’язками та Постачальник «останньої надії». До внесення цих змін кошти перенаправлялися лише на поточний рахунок оператора газорозподільної системи та рахунок оператора газотранспортної системи.

Це є логічним рішенням законодавців. Тому що з листопада 2021 року ВДТСУ перестав надавати послуги з балансування Операторам ГРС. На зміну йому прийшла ДПК “Нафтогаз України”, на яку уряд поклав виконання спеціальних зобов’язань. Тому внесення цієї компанії до порядку розрахунків є логічним кроком.

Тобто для споживачів нічого не зміниться і за транспортування газу продовжуватимемо платити в облгази.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи вистачить газу в сховищах для проходження опалювального сезону.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні