Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниНа українців чекає ще один план пенсійної реформи: що пропонують депутати

На українців чекає ще один план пенсійної реформи: що пропонують депутати

Этот материал также доступен на русском языке
Депутати розраховують, що українці незабаром зможуть самі накопичувати собі на гідну старість.

За даними ООН, Україна входить до топ-15 країн світу із найшвидшими темпами скорочення населення. Низький рівень народжуваності та збільшення тривалості життя матимуть суттєві наслідки для публічних фінансів, особливо для пенсійної системи. За інших рівних умов скорочення чисельності населення працездатного віку зумовить зменшення кількості платників єдиного соціального внеску. Водночас витрати на соціальний захист людей похилого віку, у тому числі пенсійні витрати, зростатимуть разом зі збільшенням частки людей похилого віку.

Тому депутати зареєстрували в парламенті проект закону про казначейський пенсійний план, який передбачає добровільні додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість через Казначейство.

Про це йдеться у проекті закону №7722.

Депутати розраховують, що закон буде ухвалено і вже починаючи з першого січня наступного року він почне працювати, що дасть громадянам додаткову можливість накопичувати.

«Прийняття законопроекту має на меті надати громадянам України вже з 1 січня 2023 року можливість формувати добровільні особисті пенсійні накопичення, за рахунок яких вони в майбутньому отримають додаткове, до їхніх пенсій із солідарної системи, джерело пенсійних виплат, що певною мірою покращить їхнє забезпечення на старості », – йдеться у пояснювальній записці проекту.

Збирати гроші через казначейство зможуть виключно фізособи. Відкривати такий рахунок можуть ті, кому менше 65 років. Розмір індивідуального накопичувального внеску визначається платником та буде необмеженим.

«Введення казначейського пенсійного плану поступово призводитиме до підвищення рівня соціального захисту людей пенсійного віку, залучення потужного внутрішнього довгострокового інвестиційного ресурсу, що сприятиме збільшенню інвестицій у національну економіку», – йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як самостійно змінити реквізити для отримання пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні