Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару

Цей день в історії: 16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару

Этот материал также доступен на русском языке
16 вересня – 259-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 106 днів. Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день охорони озонового шару та День працюючих батьків.

Міжнародний день охорони озонового шару

1995 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем ​​охорони озонового шару. Саме цього дня 1987 року було підписано Монреальський протокол щодо речовин, що руйнують озоновий шар.

Всі держави-члени ООН покликані присвятити 16 вересня кожного року пропаганді на національному рівні конкретної діяльності відповідно до завдань та цілей, викладених у Монреальському протоколі та поправок до нього, які спрямовані на захист озонового шару, що фільтрує сонячні промені та запобігає згубному впливу ультрафіолетового. поверхню Землі, тим самим зберігаючи життя планети. За даними ООН, щороку від меланоми та інших ракових захворювань шкіри вмирає 66 тис. людей. Більшість цих хвороб спричинені негативним впливом ультрафіолетового випромінювання, від якого особливо страждають діти.

Які події відбулися в Україні та світі 16 вересня?

  • 1658 — Гетьман України Іван Виговський уклав із Польщею Гадяцький договір.
  • 1899 — У Західній Україні створено Національно-демократичну партію.
  • 1914 — 2500 січових стрільців українського добровольчого легіону у складі австро-угорської армії присягнули на вірність боротьбі за визволення України.
  • 1979 — На східному крилі шахти “Юнком” (Юнокомунарівськ, Донецька область), на об’єкті “Кліваж” здійснено підземний ядерний вибух.
  • 1987 – Підписано Монреальський протокол про захист озонового шару Землі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають Міжнародний день в’язання гачком.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні