Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВідстрочка від мобілізації: хто має право продовжити її на два місяці

Відстрочка від мобілізації: хто має право продовжити її на два місяці

Этот материал также доступен на русском языке
За законом, продовження відстрочки строком до двох місяців може бути прийняте Мінекономіки лише один раз.

Українцям, які у квітні-травні отримали відстрочку від мобілізації через бронювання, у вересні продовжили її дію ще на два місяці.

За законом, продовження відстрочки строком до двох місяців може бути прийняте Мінекономіки лише один раз. Таким чином, вже з листопада такі військовозобов’язані знову опиняться в списках потенційних призовників, пише today.ua

У Міністерстві економіки нагадали, що у вересні-жовтні закінчуються терміни відстрочок, наданих тисячам фахівців після початку війни. Серед них фермери, працівники підприємств критичної інфраструктури, педагоги та багато інших фахівців, які працюють на українську економіку у такий важкий для неї період.

“Рішення Уряду дозволяє забезпечити постійну та ефективну роботу органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств та організацій, які зараз працюють на перемогу в тилу”, – повідомила перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

Згідно з урядовим рішенням, відстрочення від призову військовозобов’язаному працівнику може надавати та візувати підприємство, установа чи організація, де він працює. Бронювати можуть лише громадян, які працюють за трудовим договором, а фахівці, які працюють як ФОП, не мають такої можливості.

Бронювання під час мобілізації не підлягають:

  • особи, які належать до списку спеціальностей, представників яких не бронюють;
  • особи, які мають відстрочку;
  • особи, які не перебувають на військовому обліку;
  • особи, які перебувають на невизначальних посадах (різноробочі, прибиральники, охоронці, фахівці, дефіциту яких немає або яких можна замінити цивільними працівниками тощо).

Нагадаємо, що військовий облік для жінок відстрочили ще на рік – до 1 жовтня 2023 року.

Нагадаємо також, що міністр оборони Резніков дав усім зрозуміти, що більшість українських чоловіків пройдуть через війну.

“Генштаб і весь сектор безпеки та оборони повинні мати можливість залучати резерви, поповнювати ряди з мобілізаційного резерву. А це означає, що так, на жаль, чоловіки тут, у стані війни, у своїх вікових параметрах переважною більшістю мають бути готовими воювати, навіть не бути покликаними, а воювати”, – заявив він в одному з інтерв’ю.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні