Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії для внутрішньо переміщених осіб: у Пенсійному фонді роз'яснили порядок оформлення

Пенсії для внутрішньо переміщених осіб: у Пенсійному фонді роз’яснили порядок оформлення

Этот материал также доступен на русском языке
Призначення пенсії здійснюється за зверненням особи або автоматично (без звернення особи). Стосується це і переселенців.

Пенсія за віком автоматично без звернення особи до територіальних органів Пенсійного фонду України призначається за наявності в системі персоніфікованого обліку даних про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком (у тому числі за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку) при досягненні особою пенсійного віку , передбаченого частиною першою статті 26 Закону За зверненням особи пенсія призначається на підставі заяви, поданої з необхідними документами до будь-якого органу Пенсійного фонду, незалежно від місця проживання. Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися будь-коли після виникнення права на пенсію.

Якщо заяву про призначення пенсії за віком буде подано протягом трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсія буде призначена з дня, що настає за днем ​​досягнення пенсійного віку.

Пенсію можна оформити онлайн

Відповідно до частини п’ятої статті 22 Закону для доступу застрахованих осіб до послуг у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування забезпечується функціонування веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Послуги, надання яких передбачає, зокрема, реалізацію застрахованою особою прав на пенсійне забезпечення, надаються за ідентифікації такої особи з використанням кваліфікованого електронного підпису або інших надійних засобів ідентифікації у порядку, визначеному Положенням про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України , затвердженою ухвалою правління Пенсійного фонду України від 30.07.15 № 13-1. Відповідно до Положення № 13-1 особи, які є користувачами кваліфікованого електронного підпису або електронної системи BankID, можуть подати заяву про призначення пенсії через веб-портал. У такому разі до заяви додаються копії оригіналів документів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як перевірити свій страховий стаж та сплату внесків роботодавцем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні