Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЗ опаленням будуть проблеми: українців попередили про нестачу газу

З опаленням будуть проблеми: українців попередили про нестачу газу

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні через бойові дії очікується дуже складний опалювальний сезон. Газу у сховищах не вистачає, тож українцям радять запасатися дровами та буржуйками.

Але і з дровами – теж «напружена». У нашій країні стали менше рубати ліс – відповідно дров на продаж поменшало. Люди записуються у чергу, щоб купити їх за високими цінами. Із твердих порід можна придбати березу та вільху – дуб доступний не скрізь, пише biz.today.ua.

Андріан Прокіп, фахівець із питань енергетики Українського інституту майбутнього, назвав головну загрозу для енергетичної галузі. Вона полягає в тому, що рашисти можуть ударити об’єктами критичної інфраструктури. Також небезпечні ушкодження ТЕС, ТЕЦ та інших об’єктів.

Мер Львова Андрій Садовий розповів, як у місті готуються до зимового періоду. Він уточнив, що котельні оснащують тепловими насосами. Міський голова запевнив, що питання займається управлінням з надзвичайних ситуацій.

“Далі — дрова та буржуйки. У кожній будівлі вони мають бути встановлені, але необхідно продумати всі системи вентиляції, щоб не було лиха”, – заявив він.

Глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко нагадав, що опалювальний сезон розпочнеться пізніше, а закінчиться раніше, ніж зазвичай. Температура повітря в житлових приміщеннях буде не вищою за 17-18 градусів.

“Без фінансової підтримки нам не вистачатиме газу, а це означатиме, що у нас будуть дуже високі ризики виходу з ладу енергосистеми. Будуть відключення на великих ділянках”, – зазначив Вітренко.

Також про проблеми з опаленням цієї зими повідомив і народний депутат Олексій Кучеренко. За його словами, планові запаси газу на зиму накопичити не вдасться.

«Зараз у сховищах 13,34 млрд кубометрів, а необхідно – 19 млрд кубометрів. Імпорт газу до кінця року не розглядається у зв’язку з космічними цінами та відсутністю ресурсу», – прокоментував нардеп.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як заощадити на як заощадити на як комуналці в зимовий час.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні