П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедики розповіли, чому шкідливо дихати ротом?

Медики розповіли, чому шкідливо дихати ротом?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми від народження створені так, щоб дихати носом. Носове дихання (на відміну дихання через рот) покращує кровообіг, підвищує рівень кисню у крові та рівень вуглекислого газу, уповільнює частоту дихання і збільшує загальний обсяг легень.

А ось постійне дихання через рот викликає звуження дихальних шляхів.

Дихання носом відповідає за кілька важливих функцій, які відсутні при диханні ротом:

– Контроль температури – повітря зігрівається, коли проходить через ніс. Холодне повітря може спричинити подразнення дихальних шляхів. Якщо дихати ротом, то на слизову оболонку потрапляє холодне повітря, і людина може захворіти. Коли на морозі дихають через шарф, частинки вологи кристалізуються, і тепле повітря змінюється льодом, тому ризики захворіти підвищуються;

– фільтрація – волосся в носі затримує пил, бруд і мікроби;

– Зволоження – Повітря, потрапляючи в легені через ніс, зволожується. Без цього починається сухість у роті і може хворіти на горло.

Дослідники вважають, що при диханні носом організм поглинає на 10-20 відсотків більше кисню, ніж при диханні ротом. Якщо дитина постійно дихає ротом уві сні, це може призвести до уповільнення зростання. Такі діти гірше сплять, тому що вночі у них виробляється менше гормону росту.

Дихання ротом уві сні іноді призводить до галітозу – хронічного неприємного запаху з рота. Також воно може зіпсувати прикус.

Під час сну людина, що дихає ротом, втрачає більше вологи, через що вранці може боліти голова, буде втома і пересохле горло.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які вправи потрібно робити для профілактики запорів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні