Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 28 серпня – День шахтаря

Цей день в історії: 28 серпня – День шахтаря

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 28 серпня 2022 року. 240-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 125 днів.

Які свята відзначають 28 серпня

Сьогодні відзначається День Шахтаря, а у світі святкується День надутих губ.

День шахтаря

День шахтаря – професійне свято всіх, хто з ризиком для життя тяжко працює у шахтах. Свято було започатковане в Україні 1993 року, щоб підтримати працівників вугільної промисловості. З того моменту відзначається щорічно в останню неділю серпня, у 2022 році свято випадає на 28 серпня.

У чому полягає робота шахтаря – особливості професії

Шахтарі у всьому світі видобувають вугілля, нікель, мідно-цинкові руди, золото, алмази. Їхню професію порівнюють із військовою галуззю – шахтарі потрібні лише там, де є необхідні державі ресурси, які треба видобувати.

Ця професія вимагає неабиякого терпіння, відваги та стійкості духу. Тому якщо людину не лякають важкі умови роботи і вона готова щодня стикатися з небезпекою, працюючи під землею, то вона може сміливо обирати цю професію.

Церковні:

Сьогодні православна церква відзначає Успіння Пресвятої Богородиці.

Крім того, віруючі відзначають Собор Кемеровських святих та свято ікон Успіння Божої Матері – Києво-Печерської, Овінівської, Псково-Печерської та інших.

Цей день в історії

У 1963 році американський громадський діяч Мартін Лютер Кінг сказав свою найвідомішу промову – “У мене є мрія”. У ній розповідалося необхідність рівності білошкірих і чорношкірих людей.

1988 року в Німеччині під час авіашоу літак впав на глядачів. Жертвами трагедії стали 70 людей.

У 2014 році Реджеп Тайіп Ердоган став президентом Туреччини. Раніше він обіймав посаду глави уряду країни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні