Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВідстрочений вихід на пенсію: як і на скільки можна збільшити виплати

Відстрочений вихід на пенсію: як і на скільки можна збільшити виплати

Этот материал также доступен на русском языке
Українці можуть самостійно збільшити розмір своєї пенсії. Для цього тим, хто отримав право на заслужений відпочинок, радять продовжувати роботу, але при цьому відмовитися від пенсійних виплат.

У чому полягає механізм відкладеної пенсії? Справа в тому, що чим довше пенсіонер не отримуватиме своїх виплат, тим вищою буде його пенсія згодом. А ось коли почати її отримувати – пенсіонер вирішує сам, пише biz.today.ua

Як збільшується відкладена пенсія?

Особі, яка отримала право на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, виявила бажання працювати та отримувати пенсію з пізнішого віку, пенсія за віком призначається з враховуючи страховий стаж на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленим відповідно до статті 27 цього Закону, на такий відсоток:

  • на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Згідно з ухваленим законом, за кожен місяць відкладеної пенсії людині нараховують надбавку у розмірі 0,5% від її розрахункової пенсії. Тобто за рік її розрахункова пенсія зросте на 6%, за два роки – на 12% тощо, до 5 років.

Наприклад, якщо ваша розрахункова пенсія при досягненні пенсійного віку (60 років) склала 3000 гривень, і якщо ви відкладете її отримання на рік, то через рік зможете отримувати на 120 гривень на місяць більше, через два – на 240 гривень більше.

Якщо людина відпрацює більше 5 років, то надбавка збільшується та становитиме 0,75% за кожен відпрацьований місяць.

Звісно, ​​якщо дозволяє здоров’я і є робота, то чому б не відкласти вихід на пенсію. Тут кожен обирає те, що для нього краще.

Нагадаємо, раніше ми розповідали,  як відрізняються пенсії у працюючих та непрацюючих пенсіонерів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні