Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовини"ПриватБанк" частково не приймає великих купюр від своїх клієнтів: що сталося

“ПриватБанк” частково не приймає великих купюр від своїх клієнтів: що сталося

Этот материал также доступен на русском языке
Лише у касах банку приймають до розрахунку банкноти номіналом у 500 та 1000 гривень.

“ПриватБанк” тимчасово не приймає у своїх терміналах та ресайклінгових банкоматах (тих, які не лише видають, а й приймають гроші) банкноти великого номіналу.

Про це стало відомо за підсумками скарги одного із клієнтів, залишеної на сайті Мінфін. У ній він звинуватив банк у нібито порушенні норм законодавства.

“18 серпня зі здивуванням дізнався, що всі термінали самообслуговування перестали приймати купюри номіналом понад 200 грн!!! , – Сказано у відгуку.

У відповідь представник банку повідомив про проведення технічних робіт для збереження можливості надалі приймати купюри по 500 та 1000 гривень.

“Ви можете виконати операцію у ТСО та АТМ ресайклінгового типу купюрами менших номіналів (50, 100, 200) у будь-якому пристрої. Купюри номіналом 500 та 1000 можна використовувати при операціях у касах нашого банку”, – написав співробітник “Привату”.

Чому “ПриватБанк” зробив обмеження?

20 серпня співзасновник Monobank Олег Гороховський повідомив, що в Україні почали з’являтися виведені з обігу купюри номіналом у 500 гривень.

Ці гроші знаходилися у сховищі “Ощадбанку” у тимчасово окупованому Херсоні.

Він розповів, що такі купюри вже виявили в Одесі, Києві та на заході України. Невідомі намагаються поповнити термінали самообслуговування iBox.

Як ситуація відбивається на споживачах

При цьому банкомати та термінали державного ПриватБанку почали часто давати збої. У результаті українці втрачають свої гроші, їх перестали зараховувати на рахунок.

На сайті “Мінфін” останнім часом часто з’являються скарги громадян України, які втратили великі суми грошей через збій у роботі терміналу та банкомату.

Користувач з ніком “Flexity93” поскаржився, що минуло вже майже два тижні з того часу, як банкомат ПриватБанку з функцією Cash-In (прийом готівки) прийняв понад 23 000 гривень готівкою, але не зарахував їх на картку.

Проблеми і в інших банках

Про проблеми з банкнотами повідомив і один із співзасновників monobank Олег Гороховський.

Банкір каже, що до терміналів iBox почали масово потрапляти купюри по 500 гривень, виведені із обігу Ощадбанком в окупованому Херсоні. Тобто ці гроші вже недійсні. Але водночас вони невідомо, як потрапили з банківського сховища до нечистих на руку людей. І ті масово виробляють поповнення через термінали самообслуговування.

“Почалися масові випадки поповнення терміналів самообслуговування iBox та інших термінальних мереж 500-гривневими купюрами, виведеними зі звернення до сховища Ощадбанку в Херсоні. Купюри вже виявлено в Одесі, Києві та на заході України”, – пише Гороховський.

Ці купюри мають характерні ознаки – проколи у трьох точках. Але проблема полягає в тому, що термінал їх не розпізнає. Їх можна виділити лише при візуальному розгляді під час інкасації терміналу. Або якщо такими грошима хтось намагається розрахуватись у касі банку. Тоді касир може візуально визначити недійсну банкноту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні