Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПольська пенсія для українців: вимоги до стажу та розмір виплат

Польська пенсія для українців: вимоги до стажу та розмір виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб отримати хоча б найнижчу польську пенсію за віком, громадяни України мають працювати 20 (жінки) чи 25 (чоловіки) років.

Але роки роботи як у Польщі, так і в Україні мають значення, адже вони підсумовуються. Польща підписала з Україною угоду про соціальне забезпечення ще 2012 року. Таким чином, уряд хотів забезпечити, щоб репатріанти зі Сходу отримували пенсії за роки роботи в Україні, пише inpoland.

Ця угода дає українцям, які легально працюють у Польщі, такі ж права на польську пенсію за віком, як і полякам. Українцю достатньо сплатити лише один-два внески та після досягнення пенсійного віку у нього буде гарантована польська пенсія. Звичайно, дуже низька, наприклад, 10-20 злотих на місяць. При цьому він отримає другу пенсію за стажем в Україні.

Важливе зауваження – громадяни України на момент отримання пенсії мають мешкати у Польщі. Наприклад, українка, яка пропрацювала 19,5 років у своїй країні та півроку у Польщі, може претендувати на мінімальну пенсію в Установі соціального страхування у Польщі. Якщо хтось має 20 років роботи в Україні, то йому достатньо попрацювати у Польщі лише місяць.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у Раді змінили порядок обчислення страхового стажу для пенсії під час війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні