Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії та страховий стаж: чи їх нараховуватимуть тим, хто залишився на окупованій...

Пенсії та страховий стаж: чи їх нараховуватимуть тим, хто залишився на окупованій території

Этот материал также доступен на русском языке
Не всі українці змогли вибратися з міст та сіл, які через військову агресію РФ опинилися у тимчасовій окупації. Люди, які продовжують працювати там, не отримають зарахування страхового стажу, а ось пенсіонерам нараховуватимуться пенсійні виплати.

Про це розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

Оксана Жолнович зазначила, що людям, які працюють на окупованих територіях, але не платять ЄСВ, не нараховуватимуть страхового стажу.

“Поки вони не платять ЄСВ, їхній страховий стаж не зараховуватиметься ні в якому вигляді”, – наголосила вона.

Жолнович відмітила, що на окупованих територіях залишається близько трьох мільйонів пенсіонерів. За її словами, з 2014 року на тимчасово окупованих територіях перебувало 1,277 млн пенсіонерів, із них 1,160 млн перепризначалися, тобто виїжджали на підконтрольну територію та підтвердили свій статус, а 117 тисяч осіб не перепризначилися, і невідомо, що з ними.

“З урахуванням нових окупованих територій таких пенсіонерів близько трьох мільйонів”, – сказала міністерка.

Керівниця відомства пояснила, що всім пенсіонерам, що залишилися, на тимчасово окупованих територіях пенсії нараховують за замовчуванням.

“Якщо є інформація про смерть людини, то очевидно, що пенсійний фонд припиняє виплати. І якщо ми побачимо, що 6 місяців ми нараховуємо, а руху коштів по банку немає, ми зупиняємо нарахування. Саме зупиняємо, тому що ми не знаємо, чи то та людина не може зняти ці гроші, чи справді з нею вже щось сталося. А так намагаємось нараховувати, бо все ж таки презюмуємо, що люди живі”, – сказала Оксана Жолнович.

Якщо людина після закінчення шестимісячного терміну, на який було призупинено нарахування пенсійних виплат, дає про себе знати, їй буде виплачено все в повному обсязі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що пенсія за віком призначається автоматично, але є винятки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні