Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії переселенцям: коли виплатять заборгованість і що для цього потрібно

Пенсії переселенцям: коли виплатять заборгованість і що для цього потрібно

Этот материал также доступен на русском языке
Виплата заборгованості за пенсіями переселенців першої хвилі (з 2014 року) провадиться за окремою програмою Пенсійного фонду України та є деякі нюанси, про які мають знати внутрішньо переміщені особи.

«Я переселенка, пройшла верифікацію і отримувала пенсію, а потім із січня по серпень 2021 року виплата припинилася. Тепер питання вирішилося, я знову отримую пенсію, але та заборгованість так і висить. Як відомо, уряд нещодавно ухвалив постанову №1165 про виплату такої заборгованості. Які мої подальші дії у зв’язку з цим?»

Відповідь на це запитання підготувала спеціаліст Пенсійного фонду Н.М. Юрчишина.

Ця ухвала дійсно затверджує порядок виплати такої заборгованості, як у вашому випадку. Насамперед у постанові зазначено, що виплату буде здійснено за окремою програмою, передбаченою у бюджеті Пенсійного фонду України з цією метою, за кошти Державного бюджету України на відповідний рік. Заборгованість Фонд виплачуватиме при надходженні відповідних коштів.

Але такий нюанс: розмір пенсійної виплати за минулий період визначається у сумі, що відповідає розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому здійснюється пенсійна виплата за минулий період, але не може бути більшою, ніж належна до виплати одержувачу суми, що враховується у переліку отримувачів. У разі недостатності бюджетних призначень для забезпечення пенсійної виплати за минулий період у зазначеному розмірі, виплата здійснюється у сумі, що визначається пропорційно виділеним на пенсійні виплати за минулий період бюджетним призначенням, але не більше належної до виплати сумі.

Вам нічого не потрібно робити. Працівники Пенсійного фонду бачать усі суми, що підлягають виплаті. Просто чекайте.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як перевірити результат перерахунку пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні