Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПризначення пенсії: від чого залежить розмір доплати за понаднормовий стаж

Призначення пенсії: від чого залежить розмір доплати за понаднормовий стаж

Этот материал также доступен на русском языке
Розмір доплати за понаднормовий стаж залежить від тривалості страхового стажу та розміру пенсії особи.

Про це нагадують у Пенсійному фонді України.

Так, згідно зі статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам та 30 рокам жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до Закону, але не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком чи не більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Якщо розмір пенсії, обчислений з урахуванням набутого стажу та заробітку, перевищує прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (зараз це 2027 грн), то доплата обчислюється з такого прожиткового мінімуму.

Якщо не перевищує, то розмір доплати визначається з обчисленої пенсії.

приклад

Розмір пенсії жінки, обчислений за формулою з урахуванням страхового стажу 45 років та 7 місяців, становить 2800 грн. Вона має 15 років стажу понад 30 років. За 15 років понаднормового стажу до пенсії нараховується доплата у розмірі 15%. Оскільки розмір пенсії, обчислений з урахуванням набутого стажу та заробітку (2800 грн), перевищує прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (2027 грн), то доплата обчислюється з такого прожиткового мінімуму. Отже, розмір доплати за понаднормовий стаж – 304,05 грн (2027,00 грн х 15 %, де: 2027,00 грн – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 01.07.2022).

Слід зазначити, що згідно із законом, право на встановлення доплати за понаднормовий стаж у чоловіка понад 25 років, у жінки – понад 20 років, зберігається, якщо ці пенсії призначені до 01.10.2011 та не перераховувалися з урахуванням заробітної плати, придбаної після призначення пенсії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які послуги можуть отримати українці, не виходячи із дому.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні