Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 9 серпня - Всесвітній день книголюбів

Цей день в історії: 9 серпня – Всесвітній день книголюбів

Этот материал также доступен на русском языке
9 серпня – 221-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 144 дні.

Міжнародний день корінних народів світу

Міжнародний день корінних народів світу — це щорічний день солідарності з корінними народами, який відзначається 9 серпня, згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 23 грудня 1994 року.

Щорічно ООН оголошує тему чергового Дня: наприклад, у 2018 році – “Міграція та переміщення корінних народів” або в 2010-му – “Діячі кіно, що належать до корінних народів”.

Нині загальна чисельність корінних народів на планеті становить приблизно 476 млн людей, які живуть у 90 країнах і представляють безліч мов і культур. Хоча корінні народи становлять лише 5% населення Землі, з їхньої частки припадає 15% найбіднішого населення планети. Адже вони продовжують стикатися з багатьма проблемами, їхні права нерідко порушуються.

Свято було засноване саме для того, щоб привернути увагу широкого загалу та влади різних рівнів до цих питань, і для спрямування зусиль для вирішення проблем корінних народів у всьому світі.

Всесвітній день книголюбів

Деякі свята, які з’являються в будь-якій країні і мають статус національних, згодом можуть стати міжнародними (нехай і не офіційними) завдяки тому, що їхня популярність поширилася за межі держави. Так трапилося і з Національним Днем книголюбів США. Цей день святкувався лише в США, але згодом він знайшов шанувальників і в інших куточках світу.

Всесвітній день книголюбів відзначається щороку 9 серпня.

Це свято відзначають письменники, поети, літератори та видавці, друкарні та книгарні та лавки та, звичайно, читачі.

День повітряних поцілунків

9 серпня у світі відзначається День повітряних поцілунків. Це свято для закоханих молодих людей та всіх щасливих жителів на планеті. У той час, коли половина людства загрузла у побутових проблемах та військово-політичних конфліктах, є ті, хто знаходить час порадіти кожній миті тихого щастя. Легкий повітряний поцілунок — це і флірт, і знак уваги, і спосіб підняти настрій.

Цього дня молодіжні установи та організації у різних європейських країнах влаштовують святкову програму та конкурси з певним ухилом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають день африканської жінки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні