Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіМобілізованим хочуть повернути зарплату, яку у них забрали рішенням Ради

Мобілізованим хочуть повернути зарплату, яку у них забрали рішенням Ради

Этот материал также доступен на русском языке
Законопроект №7584, який скасовує відміну зарплати мобілізованим, вже зареєстрований у Верховній Раді.

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила поправку до КЗпП, згідно з якою зарплату мобілізованим громадянам, що раніше виплачувалася ним з колишнього місця роботи, було скасовано. Проте наразі група депутатів підготувала новий законопроект, яким хочуть повернути ці виплати, повідомляє today.ua

Законопроект №7584, який скасовує відміну зарплати мобілізованим, вже зареєстрований у Верховній Раді. Його підготувала група депутатів із “Європейської солідарності”, а також віце-спікер з “Батьківщини” Олена Кондратюк.

Що передбачає цей законопроект?

Цим законопроектом хочуть повернути зарплату мобілізованим громадянам, які їм виплачували з колишнього місця роботи. Відповідно до норми закону, яка діяла до внесення поправки, за українцями, мобілізованими для проходження військової служби в особливий період, зберігалося їхнє робоче місце, посаду, яку вони обіймали, а також середньомісячний заробіток. Цей заробіток роботодавці мали виплачувати всім мобілізованим працівникам.

Проте, 19 липня депутати проголосували за нову норму закону. За цією нормою за мобілізованими зберігається лише робоче місце та посада. А ось виплати зарплати скасували.

Аргументи законодавців виглядали цілком переконливо. На деяких підприємствах пішло воювати по 30-40% працівників. Їхні робочі місця спорожніли, і роботодавцям довелося наймати новий персонал на вакансії, що тимчасово утворилися. Цим людям також потрібно платити зарплату. А тут ще й обов’язкові виплати мобілізованим працівникам. Все це лягло важким тягарем на невеликі приватні підприємства, які і так через війну опинилися на межі руйнування. Тому депутати вирішили скасувати виплату середньомісячного заробітку мобілізованим працівникам.

А через кілька днів у Раді вирішили, що помилилися і тепер пропонують новий законопроект – про відміну скасування виплати зарплати мобілізованим з колишнього місця роботи.

Щоправда, у новому документі депутати вирішили полегшити роботодавцям тягар додаткових виплат. Держава компенсує їм зайві матеріальні витрати з допомогою зниження податків.

“Тобто для суб’єктів господарювання – право зменшити на суми таких виплат податкові зобов’язання з податків та зборів, що зараховуються до державного бюджету, протягом військового стану та 12 місяців після його припинення чи скасування”, – розповіла одна із ініціаторів нового законопроекту Ірина Геращенко.

Загалом, якщо Рада проголосує цей законопроект, то зарплата мобілізованим українцям збережеться, проте до бюджету надходитиме менше податків від підприємств.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні