Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналка«Нафтогаз» оголосив про дефолт: що це означає і чи чекає на українців...

«Нафтогаз» оголосив про дефолт: що це означає і чи чекає на українців підвищення тарифів

Этот материал также доступен на русском языке
"Нафтогаз України" оголосив про дефолт через закінчення терміну виплат власникам єврооблігацій, повідомляється в Telegram-каналі компанії.

26 липня минув термін виплат НАК «Нафтогаз» власникам єврооблігацій. Раніше компанія повідомила, що власники євробондів відмовилися погоджуватися на відстрочку виплат на два роки. Це означало, що вона мала до кінця дня виплатити $335 млн боргу (за випуском 2022 року) та €45 млн відсотків (за випуском 2024 року), зазначає Стіна.

Представники «Нафтогазу» зазначили, що уряду було надано листа про наявність на рахунках коштів, достатніх для виплат за єврооблігаціями, а також компанія описала ризики та негативні наслідки для «Нафтогазу» та країни у разі “жорсткого дефолту”.

Представники Кабінету міністрів не надали «Нафтогазу» дозволу виконати зобов’язання перед власниками єврооблігацій.

У заяві «Нафтогазу» зазначено, що таким чином уряд із єврооблігаціями «Нафтогазу» пішов на дефолт.

“Кабмін своєю забороною на їхню виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону”, – йдеться у заяві НАК “Нафтогаз”.

Ситуацію також прокоментував депутат фракції Голос Ярослав Железняк. Нардеп висловив свою думку щодо того, що тепер буде з «Нафтогазом».

Рейтинг компанії, вважає експерт, знизиться. Тепер без держави компанія не зможе знайти додаткові кошти. Також, на думку депутата, може статися таке:

  • навіть після перемоги факт дефолту переслідуватиме «Нафтогаз», що вплине на вартість майбутніх боргів;
  • ситуація не сприятиме отриманню коштів від міжнародних партнерів (у той же час нам потрібно приблизно 5 мільярдів доларів на 3-5 мільярдів кубометрів газу);
  • це вплине на інші наші боргові ціни на папери.

Також Ярослав Железняк відповів, чи буде дефолт «Нафтогазу» впливати на тарифи, наявність газу та надходження до бюджету.

«Короткостроково – це залежить від багатьох чинників. Довгостроково – однозначно так», підсумував депутат.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні планують змінити правила обліку тепла.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні